Kunnanhallitus, kokous 13.6.2022

§ 237 Destaclean Oy ympäristöluvan muutoshakemus, lausunto

TUUDno-2020-302

Valmistelija

  • Sakari Eskelinen, lakimies, sakari.eskelinen@tuusula.fi

Perustelut

Lausuntopyyntö
Etelä-Suomen aluehallintovirasto pyytää kunnanhallituksen lausuntoa Destaclean Oy:n ympäristölupahakemuksesta Kelatien jätteenkäsittelylaitoksen ympäristöluvan ympäristölupamääräyksen 8 muuttamisesta.

Mikäli katsotaan, ettei lausunnon antamista pidetä tarpeellisena, pyydetään siitä ilmoittamaan viraston kirjaamoon.

Mahdollinen lausunto pyydetään antamaan 27.6.2022 mennessä. 

Hakemus
Kelatien jätteenkäsittelylaitos sijaitsee Tuusulan kunnan Kelatien teollisuusalueella kiinteistöillä 858-411-6-93 ja 858-411-6-76.

Kuulutuksen mukaan hakemus koskee jätteenkäsittelylaitoksen ympäristöluvan lupamääräyksen 8 ja siinä noudatettavaksi velvoitetun pölynhallintasuunnitelman muuttamista. Pölynhallintasuunnitelmassa puumurskeen lastausalueelle esitettyä katosta ei hakemuksen mukaan voida rakentaa. Katoksen sijaan lastausalueen pölyämistä on esitetty ehkäistävän mm. kastelemalla. Pölypäästöjä on arvioitu voitavan ehkäistä hakemuksessa esitetyin toimenpitein vähintään yhtä tehokkaasti. Muilta osin voimassa olevaan ympäristölupaan ei ole esitetty muutoksia.

Ympäristölupahakemuksen sivuilla 7-10 on selostettu muutoshakemuksen taustaa. Voimassa olevaa ympäristölupaa koskevassa hakemuksessa ja sen täydennyksissä on esitetty pölynhallintasuunnitelma, jossa on esitetty laitoksenpölynhallinnan toimenpiteet. Suunnitelmassa on esitetty mm. puunmurskaushallin pohjoispuolella sijaitsevan murskevaraston alueelle asennettavaksi n. 400 m2 katos. Katos on suunniteltu estämään puumurskeen lastauksesta aiheutuvaa pölyämistä.

Destaclean Oy on saanut pölynhallintasuunnitelman laadinnan yhteydessä yhdeltä toimijalta tarjousta katoksen rakentamisesta, minkä perusteella katoksen rakentamista on lupahakemuksessa esitetty. Katoksen arvioitiin pölynhallintasuunnitelman laatimisen aikaan olevan pölynhallinnan kannalta parempi vaihtoehto lastausalueen/puumurskeen vesisumutukseen verrattuna, koska vesisumutus vaikuttaa puumurskeen polttoarvoon sitä pienentävästi.

Lupapäätöksen jälkeen em. toimija on todennut, ettei katosta voida toteuttaa suunnitelman mukaisesti. Destaclean on pyytänyt tarjousta katoksen rakentamisesta myös neljältä muulta toimijalta, joilta ei myöskään saatu tarjouksia. Katoksen toteuttaminen on todettu rakennusteknisesti hankalaksi, sillä katoksen jänneväli olisi niin iso, että se olisi erittäin vaikea toteuttaa. Koska katoksen rakentaminen ei em. syistä johtuen ole teknisesti mahdollista, haetaan ympäristöluvan mukaiseen pölynhallintasuunnitelmaan muutosta. 

Hakemuksen mukaan puumurskeen lastaukset ovat yksittäisiä tapahtumia, eikä sitä tehdä jatkuvasti vaan noin 2-3 kertaa arkipäivisin. Puumurskeen kysyntä on kasvanut viime vuosina ja laitoksella on käytännössä varastoituna noin 1-2 kuormaa, eli hyvin vähän.

Sivun 7 kuvassa 2 on esitetty päivitetty periaatepiirros pölynhallintasuunnitelmasta. Verrattuna aiempaan ympäristölupahakemuksen yhteydessä laadittuun pölynhallintasuunnitelmaan, on pölynhallintaa viime vuosina tehostettu mm. vesisumuttimilla, vesipisteiden määrää lisäämällä sekä toimintojen sijoittamisella. Sumuttimiin on investoitu viime vuosina n. 100 000 euroa.

Puumurskeen lastausalueen pölyämistä estetään myös kunnossapidolla, kuten kenttä- ja tiealueiden säännöllisellä harjauksella ja kastelulla sekä ajonopeuksien pitämisenä alhaisena.

Kunnanhallituksen lausunto
Kunnanhallitus toteaa, että voimassa oleva asemakaava mahdollistaisi ympäristöluvan mukaisen alun perin suunnitellun 400 m2 suojakatoksen rakentamisen pölyhaittojen ehkäisemiseksi. Kunnanhallitus kiinnittää huomiota siihen, että pölynhallintasuunnitelman mukainen puumurskeen lastausalue sijoittuu toiminta-alueen ulkolaidalle tontin kulmaan, mutta kuitenkin varsin tiiviin korttelialueen keskelle. Näin ollen pölyhaittojen ehkäisyyn tulee suhtautua erityisellä huolella. Kunnanhallitus suhtautuu varauksellisesti haettuun ympäristölupaehdon muutokseen ja luopumiseen suojakatoksen rakentamisaikomuksesta- ja vaatimuksesta. Kunnanhallitus katsoo, että mikäli kuitenkin aluehallintovirasto pitää esitettyjä vaihtoehtoisia pölynhallintasuunnitelmia ja -menetelmiä lähtökohtaisesti toimivina ja riittävinä, voitaisiin lupaehdosta myöntää määräaikainen poikkeaminen ja mikäli seuranta osoittaa pölynhallintamenetelmien riittävyyden, vasta sitten hakemuksesta hyväksyä lupaehdon 8. pysyvä muutos.

Ehdotus

Esittelijä

  • Kalle Ikkelä, pormestari, kalle.ikkela@tuusula.fi

Kunnanhallitus päättää

  • merkitä tiedoksi ympäristölupahakemuksen
  • hyväksyä ja antaa perusteluosan mukaisen lausunnon Etelä-Suomen aluehallintovirastolle.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Puheenjohtaja Kalle Ikkelä ilmoitti olevansa esteellinen (intressijäävi, Kiertokapula Oy:n  hallituksen jäsen) ja poistui kokouksesta tämän asian käsittelyn ajaksi.

Tuija Reinikainen toimi puheenjohtajana tämän pykälän käsittelyn ajan.

 

Tiedoksi

Etelä-Suomen aluehallintovirasto, Sakari Eskelinen

Muutoksenhaku

Päätöksestä ei saa tehdä kuntalain 136 §:n mukaan oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.