Keski-Uudenmaan ympäristölautakunta, kokous 19.4.2022

§ 39 Elintarvikelain 55§:n mukainen määräys Pizza Fresh/Grill 4 U Pizza, Kellokoski, Tuusula

TUUDno-2022-278

Valmistelija

  • Riina Vallenius, terveystarkastaja, riina.vallenius@tuusula.fi

Perustelut

TOIMIJA:
Pizza Fresh
Kirvesmiehentie 2
04500 Kellokoski
Y-TUNNUS: 1841371-9
TOIMIPAIKKA:
Grill 4 U Pizza
Kirvesmiehentie 2
04500 Kellokoski

Asiaan liittyvät taustatiedot

Terveystarkastajat tekivät seurantatarkastuskäynnin kyseiseen ravintolaan 24.3.2022. Ensimmäisen suunnitelmallisen tarkastuksen (9.9.2021) jälkeen on tehty kolme seurantatarkastusta (30.11.2021, 4.2.2022, 24.3.2022).  Jokaisella tarkastuksella näistä, samoin edellisten vuosien tarkastuksissa, on ravintolan toiminnassa havaittu elintarviketurvallisuutta vaarantavia puutteita tai epäkohtia. Puutteita tai epäkohtia on ollut erityisesti omavalvonnan toteuttamisessa, elintarvikkeiden säilyttämisessä, hygieenisessä toiminnassa, käsihygieniassa, tilojen siisteydessä ja laitteiden puhtaudessa.

Toimija on korjannut seurantatarkastuksella osittain joitakin toimintansa epäkohtia, mutta seuraavilla tarkastuksilla on jälleen havaittu epäkohtia samoilta Oiva-riveiltä. Myös uusia epäkohtia on ilmaantunut lähes jokaisella tarkastuksella.

Havainnot

Tarkastuksella 24.3.2022 todettiin ettei kaikkia 4.2.2022 tarkastuksella havaittuja puutteita oltu korjattu. Lisäksi havaittiin uusia puutteita eläinperäisten tuotteiden jäljitettävyydessä.

Asianosaisen kuuleminen
Toimijaa kuultiin 14.02.2022 päivätyllä kuulemiskirjeellä elintarvikelain 55 §:n mukaisen määräyksen antamisesta. 

Toimija ei toimittanut vastinetta kuulemiseen elintarvikelain § 55 mukaisesta määräyksestä.

Pizza Fresh Oy ei ole toiminut annettujen kehotusten mukaisesti. Elintarvikkeiden käsittelyyn ja hygieenisiin työskentelytapoihin liittyvistä epäkohdista on jouduttu antamaan toistuvasti kehotuksia, jolloin katsotaan, että epäkohtien poistamiseksi ja asioiden korjaamisen varmistamiseksi on tarpeen antaa elintarvikelain 55 §:ssä tarkoitettu määräys.

Ehdotus

Esittelijä

  • Miia Suurkuukka, terveysvalvonnanpäällikkö, miia.suurkuukka@tuusula.fi

Ympäristölautakunnan määräys

Keski-Uudenmaan ympäristölautakunta antaa Pizza Fresh (Grill 4 U Pizza):lle, Kirvesmiehentie 2, 04500 Kellokoski, y-tunnus 1841371-9 seuraavan elintarvikelain 55 §:n mukaisen määräyksen.

Päävelvoite 1
Elintarvikkeita käsiteltässä toimipaikassa Grill 4 U Pizza tulee noudatta hyvää käsihygieniaa.

Päävelvoite 2
Toimipaikan Grill 4 U keitiöön ja henkilökunnan WC-tiloihin tulee järjestää asianmukainen käsienpesupiste (vesihana, viemäröity allas, saippua ja käsienkuivausta varten paperiteline paperilla) ja käsienpesupisteen tulee olla käytettävissä.

Päävelvoite 3
Siivousvälineet tulee säilyttää asianmukaisesti toimipaikassa Grill 4 U Pizza.

Päävelvoite 4
Elintarvikkeet tulee säilyttää asianmukaisesti ja ravintolasta tulee poistaa huonontuneet elintarvikkeet eikä elintarvikkeita tule käyttää viimeisen käyttöpäivän jälkeen toimipaikassa Grill 4 U pizza.

Päävelvoite 5
Pakkaamattomia, helposti pilaantuvia elintarvikkeita käisetteleville työntekijöille tulee tehdä terveydentilanselvitys ennen työsuhteen alkua ja asia on todennettava tarkastajalle toimipaikassa Grill 4 U Pizza.

Päävelvoite 6
Toimijan tulee todentaa jäähdytyksensä toimivuus toimipaikassa Grill 4 U Pizza.

Määräaika
Keski-Uudenmaan ympäristölautakunnan antamaan määräykseen tullaan asettamaan seuraavat määräajat. Päävelvoitteet 1-6 tulee tehdä välittömästi. Keski-Uudenmaan ympäristölautakunnan edellä mainittu päätös tullaan määräämään noudatettavaksi mahdollisesta muutoksenhausta huolimatta, ellei valitusviranomainen toisin määrää.

Keskeyttämisuhka
Määräyksen tehosteeksi asetetaan keskeyttämisuhka (Elintarvikelaki 68 §). Sen mukaan ravintolan toiminta keskeytetään, mikäli päävelvoitteita ei noudateta välittömästi. Keskeyttämisuhka on voimassa, jos yksikin päävelvotteista 1, 2, 3 tai 4  on korjaamatta.

Perustelut määräyksen antamiselle
Elintarvikehuoneistossa tulee noudattaa hyvää henkilökohtaista hygieniaa ja varmistua siitä, että elintarvikkeiden hygieeninen laatu ei vaarannu. Toimija vastaa toiminnassaan siitä, että elintarvikehuoneistolle laadittua omavalvontaa noudatetaan. 

Elintarvikelain 297/2021 § 6 momentin 1  Elintarvikealan toimijan on huolehdittava toiminnassaan siitä, että elintarvikkeet ovat kemiallisilta, fysikaalisilta, mikrobiologisilta ja terveydellisiltä ominaisuuksiltaan sellaisia, että ne ovat ihmisravinnoksi soveltuvia eivätkä aiheuta vaaraa ihmisen terveydelle. Toimijan on huolehdittava myös siitä, että elintarvikkeet tai niistä annettavat tiedot eivät johda kuluttajaa harhaan.

Edellä 1 momentissa säädetyn lisäksi elintarviketoiminnan on oltava sellaista, että tuotettavien, valmistettavien, säilytettävien tai käsiteltävien elintarvikkeiden turvallisuus ei vaarannu ja että elintarviketoiminta myös muutoin täyttää elintarvikesäännösten mukaiset vaatimukset.

Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 852/2004 mukaan tiloissa on oltava riittävä määrä asianmukaisesti sijoitettuja ja käsienpesuun tarkoitettuja pesualtaita. Käsienpesualtaissa on oltava kylmä ja kuuma juokseva vesi sekä käsienpesuun ja hygieeniseen kuivaamiseen tarvittavat aineet. Elintarvikkeiden pesutilat on tarvittaessa erotettava käsienpesutiloista. 

Grill4 U Pizzan tarkastuksilla on toistuvasti havaittu puutteita käsihygieniassa. Pakkaamattomia, helposti pilaantuvia elintarvikkeita käsittelevä henkilö ei ole puhdistanut käsiään eri työvaiheiden välillä (esim. käsiteltyään rahaa ja sen jälkeen elintarvikkeista). Grill 4 U pizzan käsienpesupisteissä on myös puutteita. Henkilökunnan WC:n käsienpesupisteestä on puuttunut saippua ja keittiötilassa ei ole asianmukaisesti varusteltua käsienpesupistettä.

Grill 4 U Pizzan siivousvälineiden säilytys ei ole ollut asianmukaista. Elintarvikehuoneiston siivousvälineitä on säilytetty henkilökunnan WC-tilassa WC-istuimen välittömässä läheisyydessä. Lisäksi siivousvälineet ovat olleet likaisia.

Tarkastuksilla on havaittu, että elintarvikkeita on käytetty viimeisen käyttöpäivän jälkeen. Lisäksi elintarvikkeita on säilytetty ilman mitään merkintöjä, jolloin ei voida varmistua elintarvikkeiden oikeasta käyttöajankohdasta.

Kaikille Grill 4 U Pizzan pakkaamattomia, helposti pilaantuvia elintarvikkeita käsitteleville työntekijöille ei ole tehty terveydentilaselvitystä ennen työsuhteen aloitusta.

Kaikki edellä mainitut yhdessä ja erikseen vaarantavat Grill 4 U Pizzan valmistamien elintarvikkeiden turvallisuuden ja voivat aiheuttaa vakava vaaraa ihmisten terveydelle.

Maa- ja metsätalousministeriön asetus elintarvikehygieniasta 318/2021 23§ mukaan kylmässä säilytettäväksi tarkoitetun elintarvikkeen jäähdytys on aloitettava välittömästi valmistuksen jälkeen ja elintarvike on jäähdytettävä kyseisen elintarvikkeen säilytyslämpötilavaatimuksen mukaiseen lämpötilaan enintään neljässä tunnissa.

Grill 4 U Pizza jäähdyttää toiminnassaan säännöllisesti elintarvikkeita. Toimija ei kuitenkaan varmenna jäähdytyksen toimivuutta eikä siihen kuluvaa aikaa. Toimijalla ei ole myöskään käytössä erillistä jäähdytyslaitteistoa elintarvikkeiden jäähdytykseen. Kuumennettujen elintarvikkeiden puutteellinen/liian hidas jäähdytys voi vaarantaa elintarvketurvallisuuden.

Yhteenveto
Elintarvikehuoneistossa tulee noudattaa hyvää henkilökohtaista hygieniaa ja käsitellä elintarvikkeita siten, että niiden elintarviketurvallisuus ei vaarannu. Elintarvikehuoneiston tilat tulevat olla toimintaan soveltuvat, helposti puhtaana pidettävät ja niissä tulee olla riittävästi vesipisteitä.

Pizza Fresh Oy on korjannut epäkohtia tarkastuksien perusteella, mutta edelleen tarkastuksien aikana on havaittu elintarviketurvallisuutta vaarantavia epäkohtia.

Koska kaikkia epäkohtia ei ole korjattu kehotuksista huolimatta, on epäkohtien poistamiseksi tarpeen antaa elintarvikelain 55 §:ssä tarkoitettu määräys.

Täytäntöönpano
Päätöstä on noudatettava mahdollisesta muutoksenhausta huolimatta, ellei valitusviranomainen toisin määrää.

Päätöksen perusteena olevat asiakirjat
Tarkastuspöytäkirja 4.2.2022
Kuulemiskirje 14.2.2022
Tarkastuspöytäkirja 24.3.2022

Sovelletut oikeusohjeet
Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 852/2004 elintarvikehygieniasta, liite II
Maa- ja metsätalousministeriön asetus elintarvikehygieniasta 318/2021, § 22
Elintarvikelaki 297/2021 6§, 15 §, 16§, 40 §, 55 §, 61 §, 68 §, 74 §, ja 78 §
Hallintolaki 434/2003

Muutoksenhaku
Oikaisuvaatimusosoitus liitteenä.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Miia Suurkuukka poistui tämän pykälän käsittelyn jälkeen.

Tiedoksi

Saantitodistuksella Pizza Fresh, Kirvesmiehentie  2, 04500 Kellokoski

Muutoksenhaku

Hallintovalitus hallinto-oikeudelle

Valitusosoitus
Tähän päätökseen haetaan muutosta hallintovalituksella.

Valitusoikeus
Tähän päätökseen saa hakea muutosta se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa ja se, jonka valitusoikeudesta laissa erikseen säädetään. Viranomainen saa hakea muutosta valittamalla myös, jos valittaminen on tarpeen viranomaisen valvottavana olevan yleisen edun vuoksi.

Valitusaika
Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.

Asianosaisten katsotaan saaneen tiedon päätöksestä seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä Tuusulan kunnan internet-sivulla.

Tiedoksi saantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valitusviranomainen
Valitus tehdään Helsingin hallinto-oikeudelle

Postiosoite: Sörnäistenkatu 1, 00580 Helsinki
Puhelin: 029 56 42000
Faksi: 029 56 42079
sähköposti: helsinki.hao@oikeus.fi

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet

Valituksen muoto ja sisältö
Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Valituksessa on ilmoitettava:
1.    päätös, johon jaetaan muutosta (valituksen kohteena oleva päätös)
2.    miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi (vaatimukset
3.    vaatimusten perustelut
4.    mihin valitusoikeus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan.

Valituksessa on lisäksi ilmoitettava valittajan nimi ja yhteystiedot. Jos puhevaltaa käyttää valittajan laillinen edustaja tai asiamies, myös tämän yhteystiedot on ilmoitettava. Yhteystietojen muutoksesta on valituksen vireillä ollessa ilmoitettava viipymättä hallintotuomioistuimelle.

Oikeudenkäyntimaksu
Muutoksenhakuasian vireille panijalta peritään oikeudenkäntimaksu sen mukaan kuin tuomioistuinmaksulaissa (1455/2015) säädetään.