Kunnanhallitus, kokous 7.3.2022

§ 86 Ukraina, kunnan humanitaarinen apu

TUUDno-2022-457

Valmistelija

  • Virpi Lehmusvaara, kansliapäällikkö, virpi.lehmusvaara@tuusula.fi

Perustelut

Ukraina on joutunut sotaan Venäjän hyökättyä maahan 24.2.2022. Ukrainaan ja sen lähialueille on syntynyt humanitäärinen kriisi, ja Ukrainan valtio on vedonnut kansainväliseen yhteisöön saadakseen apua. Suomen valtio on ilmoittanut tukevansa Ukrainaa rahallisesti ja tarvikelähetyksin sekä lähettämällä aseellista materiaaliapua. Suomen suurimmat kaupungit ovat päättäneet avustaa Ukrainan valtiota ja sen kansalaisia yhteensä noin 1,5 miljoonalla eurolla. Kaupungit kannustavat myös muita Suomen kuntia vastaavaan yhteistyöhön ja avustamiseen. Suurten kaupunkien avustukset tullaan antamaan joko raha-apuna tai humanitaarisena materiaaliapuna yhteistyössä Suomen valtion, avustusjärjestöjen tai muun luottettavan yhteistyökumppanin kanssa. 

Kriisi koskettaa syvästi koko Suomea ja myös tuusulalaisia. Tuusulan kunta vastaa avunpyyntöön ja haluaa osoittaa tukensa Venäjän hyökkäyksen kohteeksi joutuneille ukrainalaisille. Avustamme Ukrainaa ja sen kansalaisia humanitäärisen kriisin keskellä enintään 40 000 eurolla. Avustus annetaan Ukrainaan luotettavan avustusjärjestön kautta. Tuusulan kunta valaisee julkisia tiloja Ukrainan lipun värein. Tuusulan kunnan logo ja sosiaalisen median profiilikuvat on julkaistu Ukrainan lipun väreissä. 

Ehdotus

Esittelijä

  • Kalle Ikkelä, pormestari, kalle.ikkela@tuusula.fi

Kunnanhallitus päättää

  • myöntää Ukrainalle lahjoituksena humanitaariseen apuun yhteensä enintään 40 000 euroa. Kunta antaa lahjoituksen kansliapäällikön nimeämälle yhdelle tai useammalle luotettavalle avustusjärjestölle.
  • ehdottaa 7.3.2022 kokoontuvalle valtuustolle, että

 

VALTUUSTO päättää

  • lisätä vuoden 2022 talousarvioon 40 000 euron määrärahan lahjoitettavaksi Ukrainan humanitaariseen apuun yleishallinto ja johdon tuen vastuualueelle.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Lisäksi kunnanhallitus päätti

  • tarkastaa ja hyväksyä pöytäkirjan tämän asian osalta välittömästi kokouksessa.

Muutoksenhaku

Päätöksestä ei saa tehdä kuntalain 136 §:n mukaan oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.