Kunnanhallitus, kokous 23.11.2020

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 473 Juridiset asiantuntijapalvelut, liittyminen Sarastia Oy:n hankintasopimukseen

TUUDno-2020-2773

Valmistelija

  • Inkeri Kontiola, hankintasuunnittelija, inkeri.kontiola@tuusula.fi

Perustelut

Taustaa

Tuusulan kunnalla ei tällä hetkellä ole voimassa olevaa sopimusta hankinta-asioiden juridisista palveluista. Palveluja on hankittu tapauskohtaisesti kuhunkin hankinta-asiaan parhaaksi koetulta asiantuntijalta.

Tilaajaa sitomaton arvio vuosittaisesta hankinnan arvosta on noin 50 000 euroa (alv 0 %) hankinta-asiakirjojen ja kilpailutusten valmisteluun liittyvissä hankinta-asioissa ja korkeintaan noin 30 000 euroa (alv 0 %) hankinta-asioiden juridisiin selvityksiin tai oikeudellisiin vastineisiin liittyvissä hankinta-asioissa. Hankinta-asioiden juridisia palveluja tarvitaan joko omien resurssien puuttuessa tai hankinnan kohteen vaativuuden vuoksi. Tuusulan kunnan kaikki toimialueet voivat hyödyntää sopimusta.

Yhteishankintayksikkö

Sarastia Oy tuottaa palveluja omistajilleen. Omistajina voivat olla kunnat, kaupungit, kuntayhtymät ja kuntien omistamat yhtiöt. Omistajuuden kautta asiakkaat voivat ostaa palveluja ilman kilpailutusta. Sarastia Oy on yhteishankintayksikkö, jolta kunta-asiakkaat voivat tietyin edellytyksin hankkia kilpailuttamia tavaroita ja palveluja järjestämättä omaa tarjouskilpailua.

Hankintalain 4 §:n mukaan yhteishankintayksiköllä tarkoitetaan lain 5 §:ssä tarkoitettua hankintayksikköä, joka tarjoaa yhteishankintatoimintoja ja mahdollisesti hankintojen tukitoimintoja sen suoraan tai välillisesti omistaville hankintayksiköille tai sellaisille hankintayksiköille, joiden oikeudesta käyttää yhteishankintayksikön toimintoja on erikseen säädetty. Edellytyksenä on, että yhteishankintayksikkö toimii edellä mainittujen tehtävien hoitamiseksi, ja että se on nimenomaisesti perustettu hoitamaan näitä tehtäviä, taikka näiden tehtävien hoitaminen on säädetty tai määrätty yhteishankintayksikön toimialaksi.

Hankintalain 20 §:n mukaan hankintayksikkö voi hankkia tavaroita ja palveluita yhteishankintayksiköltä taikka tehdä tavara-, palvelu- ja rakennusurakkahankintoja käyttäen yhteishankintayksikön tekemää hankintasopimusta, laissa tarkoitettua puitejärjestelyä taikka laissa tarkoitettua dynaamista hankintajärjestelmää. Hankintayksikön katsotaan täyttäneen hankintalain mukaiset velvoitteensa, kun se hankkii tavaroita tai palveluja yhteishankintayksiköltä taikka hankkii tavaroita, palveluja taikka rakennusurakoita käyttäen yhteishankintayksikön tekemää hankintasopimusta, laissa tarkoitettua puitejärjestelyä taikka laissa tarkoitettua dynaamista hankintajärjestelmää.

Tuusulan kunta on omistajaosakkaana Sarastia Oy:ssä, joka tarjoaa yhteishankintatoimintoja. Näin ollen Tuusulan kunta voi halutessaan liittyä Sarastia Oy:n kilpailuttamiin sopimuksiin.

Juridiset asiantuntijapalvelut hankintasopimus

Sarastia Oy on kilpailuttanut juridiset asiantuntijapalvelut hankintasopimuksen sopimuskaudelle 01.05.2020-30.4.2024. Puitejärjestely on jaettu seuraaviin osakokonaisuuksiin:

1. Julkiset hankinnat

2. Yhtiöoikeudelliset asiantuntijapalvelut

3. Kiinteistöoikeudelliset asiantuntijapalvelut

4. Työoikeudelliset asiantuntijapalvelut

5. Riita-asioiden ratkaisu

6. Sosiaalioikeus

7. Tietosuoja-asiat

Osakokonaisuuden 1 Julkiset hankinnat palveluntarjoajat ovat

1. Citrus Solution Oy

2. PTCServices Oy

3. KPMG Oy Ab

4. Lehti ja kumppanit Oy

5. Asianajotoimisto Thureson Oy

6. Asianajotoimisto Heikkilä Co Oy

7. Asianajotoimisto Lukander Ruohola Oy

8. Eversheds Asianajotoimisto

9. Suomen Hankintajuristit Asianajotoimisto Oy

10. Asianajotoimisto AKG Oy

Mikäli tilattavan palvelun ennakoitu arvonlisäveroton arvo on alle julkisista hankinnoista annetun lain tarkoittaman kansallisen kynnysarvon (2019 300 000,00€), sellaisena kuin se kulloinkin on voimassa, voi tilaaja tilata palvelun haluamaltaan puitejärjestelyssä mukana olevalta palveluntuottajalta.

Mikäli tilattavan palvelun ennakoitu arvonlisäveroton arvo on vähintään julkisista hankinnoista annetun lain tarkoittaman kansallisen kynnysarvon (2019 300 000,00€) suuruinen, sellaisena kuin se kulloinkin on voimassa, on tilaajien noudatettava toimittajien etusijajärjestystä.

Kaikkiin tämän sopimuksen kautta myytyjen tuotteiden ja palveluiden hintoihin sisältyy 0,75 prosentin (%) palvelumaksu, jonka asiakas maksaa hankintayksikölle neljännesvuosittain. Myös optiona olevien palveluiden ostaminen luetaan tämän sopimuksen piiriin kuuluvaksi palveluksi. Sarastia laskuttaa palvelumaksuprosentin määrittämän osuuden palveluntuottajan sopimuksen alaisesta kokonaismyynnistä neljä (4) kertaa vuodessa asiakkaalta/tilaajalta.

Hyödyt Tuusulan kunnalle

Liittymällä Sarastia Oy:n hankintasopimukseen säästetään kilpailutuksen aiheuttamissa prosessikustannuksissa ja saadaan yhteishankinnan tuottama volyymietu. Tuusulan kunnalle ei ole saatavissa lisäetua omalla kilpailutuksella.

Ehdotus

Esittelijä

  • Arto Lindberg, pormestari, arto.lindberg@tuusula.fi

Kunnanhallitus päättää

  • että Tuusulan kunta liittyy Sarastia Oy:n juridiset asiantuntijapalvelut osakokonaisuuteen 1, Julkiset hankinnat, sopimuskauden päättymiseen 30.4.2024 saakka
  • oikeuttaa talouden ohjauksen palvelualueen talouspäällikön allekirjoittamaan Sarastia Oy:lle toimitettavan sitoumuksen yhteishankintaan liittymisestä koskien juridisten asiantuntijapalveluiden hankintaa
  • hyväksyä ja tarkastaa pöytäkirjan tämän asian osalta välittömästi kokouksessa.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Sarastia Oy, hankintasuunnittelija, talouspäällikkö