Vammaisneuvosto, kokous 14.10.2020

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 27 Muut asiat

Valmistelija

  • Marjo-Kaisa Konttinen, osallisuus- ja hyvinvointikoordinaattori, marjo-kaisa.konttinen@tuusula.fi

Perustelut

Esteettömyyskartoitus yhteisötiloissa

Tuusulan kunnan toimipaikkojen saavutettavuustietojen tarkoituksena on kertoa asiakkaille, kuinka helposti ja esteettömästi he voivat asioida kyseisissä paikoissa. Esteettömyyskartoituksia on tehty mm. Etelä-Tuusulan sosiaali- ja terveysasemalla, Etelä-Tuusulan sosiaalitoimistossa, pääkirjastossa ja Tuusulan uimahallissa. Kohteen esteettömyystiedot kerätään kriteerien mukaan, joissa huomioidaan liikkumisesteisten autopaikka (LE-autopaikka), esteetön sisäänpääsy kaikkiin tiloihin, esteetön wc, induktiosilmukka, käytössä olevat hissit ja luiskat, mahdolliset esteettömät pukeutumis-, peseytymis- ja saunatilat sekä käytössä olevat apuvälineet.

Tuusulan kunta haluaa tukea yhdistyksiä, seuroja ja asukkaidensa omaehtoista toimintaa. Yhteisötilat on perustettu mahdollistamaan asukkaiden ja yhteisöjen kokoontumiset ja yhdessä tekeminen. Yhteisötilat ovat maksutta varaajien käytössä. Kehittämisverkostot sekä niiden alueilla toimivien yhteisöjen ja asukkaiden varattavissa ovat Kellotupa Kellokoskella, Kalliopohjan kerhohuone, Mäntymäki ja yhteisötila Aunela Hyrylässä sekä Tiilitehtaan ruokala Jokelassa. 

Yhteisötiloissa ei ole tehty esteettömyyskartoitusta ja ensisijainen tarve kartoituksen tekemiselle olisi Mäntymäessä ja yhteisötila Aunelassa.

Liikkumisesteisten autopaikat (LE-autopaikat) kunnantalolle

Tuusulan purettava hallintorakennus, Hyrylän keskustassa sijaitseva entinen kunnantalo, on tyhjentynyt ja siellä toimineet yksiköt ovat siirtyneet väistötiloihin kiinteistössä ilmenneiden sisäilmaongelmien vuoksi. Pääasiallisina väistötiloina toimivat Sahankulman ja Tuuskodon tilat siihen asti kunnes kunnantalon toimintojen uudet tilat rakentuvat osaksi Hyrylän keskustan liikekeskusta. Kunnantalon (Kotorannankuja 10) pysäköintialueille ei ole merkitty liikuntaesteisten autopaikkoja (LE-autopaikka) liikuntaesteisten pysäköintiä varten. 

Ehdotus

Vammaisneuvosto päättää

  • tehdä esteettömyyskartoituksen yhteisötiloista Mäntymäkeen sekä yhteisötila Aunelaan. 
  • esittää, että Tuusulan kunnantalon pihaan merkitään liikkumisesteisten autopaikat pääovien läheisyyteen.

Päätös

Vammaisneuvosto päätti

  • tehdä esteettömyyskartoituksen Mäntymäen yhteisötilassa seuraavan kokouksen yhteydessä 11.11.2020 klo 16
  • totesi, että liikuntaesteisten pysäköintipaikat on merkitty kunnantalon eteen
  • esittää, että Puustellinmetsänpuiston hulevesilammen ympäristössä oleville laitureille pääsy muutetaan mahdolliseksi myös liikuntaesteisille
  • huomauttaa, että Fjällbon laiturille pääsy ei ole esteetön.