Kunnanhallitus, kokous 4.5.2020

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 191 Vartiointi- ja turvapalvelut, liittyminen Sarastia Oy:n tulevaan tarjouskilpailuun ja hankintasopimukseen

TUUDno-2020-821

Valmistelija

  • Inkeri Kontiola, hankintasuunnittelija, inkeri.kontiola@tuusula.fi
  • Erkki Vähämäki, turvallisuuspäällikkö, erkki.vahamaki@tuusula.fi

Perustelut

Taustaa

Tuusulan kunta on sitoutunut Sarastia Oy:n yhteishankintasopimukseen Vartiointi- ja turvapalvelut, jonka sopimuskausi on alkanut 1.1.2015. Sopimus on voimassa toistaiseksi. Sopimus sisältää hälytysvalvonnan, hälytyskäynnit, piirivartioinnin ja paikallisvartioinnin. Sarastia Oy valmistelee uutta kilpailutusta, ja pyytää hankintayksiköiden sitoutumista tulevaan sopimukseen. Tuusulan kunnan kiinteistöjen valvontaan hankintaan palveluja tilaajaa sitomattoman arvion mukaan noin 86 000 euroa vuodessa, alv 0 %.

Yhteishankintayksikkö

Sarastia Oy tuottaa palveluja omistajilleen. Omistajina voivat olla kunnat, kaupungit, kuntayhtymät ja kuntien omistamat yhtiöt. Omistajuuden kautta asiakkaat voivat ostaa palveluja ilman kilpailutusta. Sarastia Oy on yhteishankintayksikkö, jolta kunta-asiakkaat voivat tietyin edellytyksin hankkia kilpailuttamia tavaroita ja palveluja järjestämättä omaa tarjouskilpailua.

Hankintalain 4 §:n mukaan yhteishankintayksiköllä tarkoitetaan lain 5 §:ssä tarkoitettua hankintayksikköä, joka tarjoaa yhteishankintatoimintoja ja mahdollisesti hankintojen tukitoimintoja sen suoraan tai välillisesti omistaville hankintayksiköille tai sellaisille hankintayksiköille, joiden oikeudesta käyttää yhteishankintayksikön toimintoja on erikseen säädetty. Edellytyksenä on, että yhteishankintayksikkö toimii edellä mainittujen tehtävien hoitamiseksi, ja että se on nimenomaisesti perustettu hoitamaan näitä tehtäviä, taikka näiden tehtävien hoitaminen on säädetty tai määrätty yhteishankintayksikön toimialaksi.

Hankintalain 20 §:n mukaan hankintayksikkö voi hankkia tavaroita ja palveluita yhteishankintayksiköltä taikka tehdä tavara-, palvelu- ja rakennusurakkahankintoja käyttäen yhteishankintayksikön tekemää hankintasopimusta, laissa tarkoitettua puitejärjestelyä taikka laissa tarkoitettua dynaamista hankintajärjestelmää. Hankintayksikön katsotaan täyttäneen hankintalain mukaiset velvoitteensa, kun se hankkii tavaroita tai palveluja yhteishankintayksiköltä taikka hankkii tavaroita, palveluja taikka rakennusurakoita käyttäen yhteishankintayksikön tekemää hankintasopimusta, laissa tarkoitettua puitejärjestelyä taikka laissa tarkoitettua dynaamista hankintajärjestelmää.

Vartiointi ja turvapalvelut 2020

Sarastia Oy on kilpailuttamassa Vartiointi ja turvapalveluiden yhteishankintasopimusta. Tavoitteena on julkaista tarjouspyyntö keväällä 2020. Sarastia Oy kerää sitoutumisilmoituksia nyt käynnissä olevassa hankinnan valmisteluvaiheessa. Ilmoittamalla sitoumuksensa Tuusulan kunnan on mahdollista vaikuttaa tarjouspyynnön sisältöön ja saada sopimukseen kunnan edun mukaisia ehtoja.

Hankinnan kohde ja sisältyvät palvelut:

Hankinta jaetaan maantieteellisiin osakokonaisuuksiin kilpailutukseen sitoutuvien asiakkaiden sijainnin perusteella. Tuusulalle on tavoitteena saada oma maantieteellinen osa-alueensa. Jokainen osakokonaisuus sisältää tarvittavat asiakaskohtaisesti määriteltävät palvelut, jotka voivat olla muun muassa seuraavat:

  1. Hälytyskeskuspalvelut sisältäen kytkentätilan tarkkailun
  2. Hälytyskäynnit alueittain
  3. Oven avaus ja lukitus pyynnöstä
  4. Käynti kohteessa pyynnöstä
  5. Piirivartiointi määrätyissä kohteissa
  6. Paikallisvartiointi
  7. Arvokuljetukset
  8. Erilaiset vartiointiteknologiat (hälytyspainikkeet, kameravalvonta

 

Sopimuksella on mahdollista hankkia paikallisvartiointia, piirivartiointia, hälytyskeskuspalvelut, hälytyskäynnit, järjestyksenvalvonta, aulapalvelut, liputuspalvelut, arvokuljetukset sekä erinäiset vartiointi- ja turvallisuustekniikkaan liittyvät laitteet kuten valvontakamerat. Sarastian asiakasyhteisöt voivat sitoutua hankintaan kaikkien tai vain haluamiensa palveluiden osalta. Jokaiseen osakokonaisuuteen valitaan yksi toimittaja.

Sarastia Oy:n asiakkaille ei aseteta määräostovelvoitetta.

Sarastia Oy ei veloita asiakkaitaan palveluistaan, vaan kattaa kulunsa toimittajalta perittävällä palvelumaksulla. Sarastia Oy perii valitulta sopimustoimittajalta kaikista sopimuksenalaisista myynneistä komissiomaksun, joka on vuonna 2020 keskimäärin noin 1 %.

Hyödyt Tuusulan kunnalle

Liittymällä Sarastia Oy:n tulevaan tarjouskilpailuun säästetään kilpailutuksen aiheuttamissa prosessikustannuksissa ja saadaan yhteishankinnan tuottama volyymietu.

Tuusulan kunnalle ei ole saatavissa lisäetua omalla kilpailutuksella.

Toimivalta

Tuusulan kunnanvaltuuston 10.12.2018 § 150 hyväksymän hallintosäännön toimivaltasäännösten mukaan lautakunta/kunnanhallitus päättää hankinnoista, joiden arvo ylittää 200.000 euroa.

Ehdotus

Esittelijä

  • Arto Lindberg, pormestari, arto.lindberg@tuusula.fi

Kunnanhallitus päättää

  • että Tuusulan kunta liittyy Sarastia Oy:n tulevaan Vartiointi ja turvapalvelut hankintaan ja tarjouskilpailun perusteella solmittaviin sopimuksiin sopimuskauden loppuun saakka
  • valtuuttaa materiaalihallinto ja hankinnat-yksikön esimiehen allekirjoittamaan sitoumuksen Sarastia Oy:n yhteishankintaan liittymisestä koskien Vartiointi ja turvapalvelut hankintaa
  • tarkastaa ja hyväksyä pöytäkirjan tämän asian osalta välittömästi kokouksessa.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

toimialueiden kirjaamot, Sarastia Oy, Erkki Vähämäki, Kalle Lindholm, Inkeri Kontiola

Muutoksenhaku

Päätöksestä ei saa tehdä kuntalain 136 §:n mukaan oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.