Kuntakehityslautakunta, kokous 25.3.2020

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 28 Kivikiila, asemakaavan muutos nro 3458

TUUDno-2017-1341

Valmistelija

  • Lauri Kopposela, kaavasuunnittelija, lauri.kopposela@tuusula.fi

Perustelut

Tuusulan kunnan kaavoituksessa on laadittu kaksi luonnosta asemakaavan muuttamiseksi Kivikiilan alueella. Asemakaavamuutosalue sijoittuu Hyrylän keskustaajaman läheisyyteen Kivikiilankujan varrelle.

Asemakaavan muutos koskee korttelia 34027 sekä kortteliin liittyviä katu- ja puistoaluetta.

Asemakaavan muutosluonnoksessa alueelle on osoitettu:

Asuinpientalojen korttelialue (AP)

Alueella on ja/tai sille voidaan rakentaa rivitaloja, kytkettyjä pientaloja ja erillisiä pientaloja asumistarkoituksiin. Rakentamistehokkuus korttelille on osoitettu tehokkuuslukuna e=0,30.

Asemakaavamuutoksen keskeisenä tavoitteena on tiivistää aluerakennetta Hyrylän keskustan alueella. Asemakaavalla on tarkoitus mahdollistaa toteutumattoman pientalokorttelin tehokkaampi ja parempi rakentaminen. Tiiviillä rakenteella pyritään estämään melun leviäminen laajemmin asunto- ja virkistysalueille. Samalla pyritään muodostamaan suojaisa sisäpiha asukkaiden oleskelua varten.

Kaavaratkaisu edesauttaa kunnan strategisten tavoitteiden toteutumista siten, että Tuusula kehittyy asumisen alueena. Kaava mahdollistaa myös elinvoiman vahvistumisen keskustojen monipuolisia palveluita, asumista ja viihtyvyyttä kehittämällä. Asemakaava nostaa maanarvoa suunnittelualueella. Suunnittelu-alue on yksityisomistuksessa. Maankäyttökorvauksista sovitaan maanomistajan kanssa käytävissä maapoliittisissa neuvotteluissa. Kaavaratkaisu on tehty maanomistajan aloitteesta.

Asemakaava on tullut vireille osallistumis- ja arviointisuunnitelman kuulutuksen yhteydessä 19.12.2017. Osallistumis- ja arviointisuunnitelma on ollut MRL:n 30 §:n mukaisesti nähtävillä 20.12.2017–22.1.2018 välisenä aikana. Osallistumis- ja arviointisuunnitelmasta saatiin mielipiteitä ja lausuntoja. Mielipiteet ja vastineet on koottu erilliselle liitteelle ja ne liitetään asemakaavaluonnoksen selostukseen. Mielipiteet kohdistuivat alueen oloihin ja ympäristöön. Erityistä huomiota oli kohdistettu liikenneympäristöön. 

Ehdotus

Esittelijä

  • Henna Lindström, vs. kaavoituspäällikkö, henna.lindstrom@tuusula.fi

Kuntakehityslautakunta päättää

  • hyväksyä laaditun asemakaavaluonnoksen nähtävilleasettamista varten sekä osallistumis- ja arviointisuunnitelman mielipiteisiin ja lausuntoihin laaditut vastineet
  • asettaa asemakaavan ja asemakaavan muutosluonnoksen MRL 62 § ja MRA 30 §:n mukaisesti nähtäville mielipiteiden ja lausuntojen esittämistä varten.

---

Puheenjohtajan jatkettua asiasta keskustelua, Liisa Sorri esitti Margita Winqvistin ja  Päivö Kuusiston kannattamana seuraavan muutosesityksen:

"Lisäysesitys päätösesitykseen:

Kuntakehityslautakunta pitää parempana vaihtoehto 1

Kuntakehityslautakunta edellyttää, että selvitetään, millainen vaikutus koko alueen viihtyvyyteen on rakennustehokkuuden pienentämisellä 0,2 ja 0,25"

Puheenjohtaja totesi, että koska oli kannatettu muutosesitys, on asian käsittely ratkaistava äänestämällä. Kuntakehityslautakunta hyväksyi puheenjohtajan esityksen, että ne, jotka kannattavat pohjaesitystä äänestävät "jaa" ja ne, jotka kannattavat Sorrin muutosesitystä, äänestävät "ei". Suoritetussa äänestyksessä jaa-ääniä antoivat jäsenet: Lundberg Vesa, Sipiläinen Johanna, Heino Mika, Vaittinen Antti, Kaukolampi Tiia, Rosenqvist Ulla ja Mika Mäki-Kuhna. Ei-ääniä antoivat jäsenet: Anttalainen Jari, Sorri Liisa, Virtanen Jukka, Winqvist Margita, Kuusisto Päivö ja Palomäki Ulla. Suoritetussa äänestyksessä annettin 7 jaa-ääntä ja 6 ei-ääntä. Puheenjohtaja totesi muutosesityksen tulleen hylätyksi äänin 7-6.

 

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.


Muutoksenhaku

Päätöksestä ei saa tehdä kuntalain 136 §:n mukaan oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.