Kasvatus- ja sivistyslautakunta, kokous 24.3.2020

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 24 Alueellisen vaativan erityisen tuen ja ALVA– oppilas- ja opiskelijahuollon kuntayhteistyö Kalliomaan koulussa

TUUDno-2020-535

Valmistelija

  • Mika Saatsi, rehtori, mika.saatsi@tuusula.fi
  • Virpi Lehmusvaara, sivistysjohtaja, virpi.lehmusvaara@tuusula.fi

Perustelut

Järvenpään kaupunki, Nurmijärven kunta, Pornainen kunta ja Tuusulan kunta sekä Keski-Uudenmaan sote ja HYKS_lasten -ja nuorisopsykiatria ovat valmistelleet yhteistyössä vaativan erityisen tuen ja ALVA-oppilashuollon järjestämisestä. Toimintaa on suunniteltu yhteistyössä vuosina 2016-2018 osana Uusimaan lasten ja nuorten perhepalveluiden (LAPE) kehittämistä. Toimintaa on pilotointi lukuvuosina 2018-2019 ja 2019-2020. Uutta toimintaa on arvioitu monipuolisesti ennakkoon LAPE-hankkeessa tehdyn suunnitelman mukaisesti. Pilotoinnin jälkeen toimijat ovat päättäneet kolmen lukuvuoden mittaisesta kuntayhteistyön mallista. Tulevan kolmivuotiskauden aikana tehdään suunnitelma toiminnan vakinaistamisesta, johon liittyy tulevaisuuden koulun tilaratkaisut.

Tuusulan kunta toimii koordinoivana kuntana ja hallinnoi ja ylläpitää palvelua yhteistyösopimuksen mukaisesti. Ylikunnallisesti ALVA-toimintaa seuraa ja ohjaa ohjausryhmä, jossa on johtotason edustukset kuntien opetustoimista, lasten- ja nuorisopsykiatriasta sekä Keski-Uudenmaan sote –kuntayhtymästä. Tuusulan kunnan sivistysjohtaja toimii ohjausryhmän puheenjohtajana. Kustannukset vaativan erityisen tuen järjestämisestä ja ALVA-oppilashuollosta on määritelty yhteistyösopimuksessa. Oleellisista muutoksista päätetään ALVA-ohjausryhmässä.

 

Kalliomaan koulun palvelut

Kalliomaan koulu on avohoidollinen vaativaa erityistä tukea järjestävä koulu, jonka oppilaat ovat HYKS-lastenpsykiatrian ja HYKS-nuorisopsykiatrian avohoidon potilaita Järvenpäästä, Mäntsälästä, Nurmijärveltä, Pornaisista ja Tuusulasta. Kalliomaan koulu sijaitsee Tuusulan Kellokoskella. Koulussa on oppilaspaikkoja sekä pitkäaikaiseen lukukauden / -vuoden kestävään opiskeluun sekä lyhyempiä jaksoja koulunkäyntikykyä tukevaan ja arvioivaan opetukseen. Oppilaspaikat on tarkoitettu lapsille ja nuorille, joiden koulukäynti on omassa koulussa joko kokonaan keskeytynyt tai oppilas on muuten vaarassa pudota koulujärjestelmän ulkopuolelle. Vaikka oppilas opiskelee Kalliomaan koulussa, hän säilyy hallinnollisesti lähettävän koulun oppilaana ja oppilas kirjataan tilastointipäivänä kotikuntansa koulun oppilaaksi ja kotikunnat saavat valtionosuudet.

Toimiva yhteistyö ja samansuuntainen työskentely hoidon kanssa ovat Kalliomaan koulun toiminnan kulmakiviä. Vaativan erityisen tuen opetus on kuntouttavaa opetusta. Kaikessa koulun toiminnassa tähdätään Kalliomaan koulun jälkeiseen elämään ja annetaan oppilaille keinoja, tietoja ja taitoja tulevaisuutta varten.

Kalliomaan koulu tarjoaa konsultaatiopalveluita sopimuskuntien perusopetuksen oppilaille alueellisen vaativan oppilashuollon (ALVA-tiimi) kautta huoltajan ja oppilaan suostumuksella. Oppilashuolto- ja konsultaatiopalveluista vastaavaan ALVA-tiimiin kuuluu kaksi konsultoivaa erityisluokanopettajaa, koulupsykologi, koulukuraattori ja psykiatrinen sairaanhoitaja. ALVA-tiimi osallistuu alueen vaativan erityisen tuen luokkien yhteisölliseen opiskeluhuoltoon. ALVA-tiimi vastaa myös Kalliomaan koulun oppilaiden oppilas- ja opiskeluhuollosta.

ALVA-tiimi on pyydettäessä perusopetuksen käytettävissä koulunkäyntiongelmien selvittelyssä. Konsultaatiopyyntö voi tulla koulujen opetus- ja oppilashuoltohenkilöstön lisäksi lasten- tai nuorisopsykiatrian puolelta. ALVA-tiimi jalkautuu koulun oppilas- ja opiskeluhuollon rinnalle. Konkreettisia työmuotoja ovat muun muassa luokkahavainnointi, hoito-, koulu- ja verkostopalavereihin osallistuminen, oppilaan koulunkäynnin yksilöllisen tuen suunnitteleminen yhdessä oman koulun henkilökunnan kanssa ja oppilaan ja huoltajan tapaaminen sekä konsultaation antaminen koulun vaativan erityisen tuen ja oppilashuollon kehittämiseen. 

Ehdotus

Esittelijä

  • Virpi Lehmusvaara, sivistysjohtaja, virpi.lehmusvaara@tuusula.fi

Kasvatus- ja sivistyslautakunta päättää 

  • hyväksyä Kalliomaan koulun vaativan erityisen tuen ja ALVA - oppilashuollon kuntayhteistyösopimuksen esityksen mukaisesti
  • valtuuttaa sivistysjohtajan allekirjoittamaan liitteenä olevan yhteistyösopimuksen.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.


Muutoksenhaku

Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla. Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Tiedoksisaanti
Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, 7 päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, 3 päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana.
Tiedoksisaantipäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäväksi yleiseen tietoverkkoon, ei lueta määräaikaan.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava
- päätös, johon haetaan muutosta
- miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi
- perusteet, joilla muutosta vaaditaan
- muutoksenhakijan nimi ja kotikunta
- postiosoite ja puhelinnumero, joihin asiaa koskevat ilmoitukset muutoksenhakijalle voidaan toimittaa.
Jos oikaisuvaatimuksen tekijän puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä, kirjelmässä on ilmoitettava myös tämän nimi ja kotikunta. Asiamiehen, ellei tämä ole asianajaja tai julkinen oikeusavustaja, on liitettävä oikaisuvaatimuskirjelmään valtakirja.
Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava postiosoite ja puhelinnumero, joihin asiaa koskevat ilmoitukset oikaisuvaatimuksen tekijälle voidaan toimittaa.
Oikaisuvaatimuksen tekijän, laillisen edustajan tai asiamiehen on allekirjoitettava oikaisuvaatimuskirjelmä. Sähköistä asiakirjaa ei tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä.

Oikaisuvaatimuksen toimittaminen
Oikaisuvaatimus on toimitettava Tuusulan kunnalle virka-aikana ennen oikaisuvaatimusajan päättymistä henkilökohtaisesti tai asiamiehen välityksellä postitse, sähköpostilla tai telefaxilla, käyttäen alla olevia yhteystietoja:
Tuusulan kunta, kasvatus- ja sivistyslautakunta
Osoite: Hyryläntie 16, PL 60, 04301 Tuusula
Sähköposti:kirjaamo(at)tuusula.fi
Puh. vaihde: 09 87 181