Tekninen lautakunta, kokous 12.11.2019

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 121 Kevytliikenneväylien osittainen liukkaudentorjunta talvella 2019-2023

TUUDno-2019-2185

Valmistelija

  • Jari Huttunen, kunnossapitopäällikkö, jari.huttunen@tuusula.fi

Perustelut

Tuusulan Kellokoskella kokeiltiin osittaista hiekoitusta talvella 2011-2012, mutta kokemukset asiasta jäivät vaatimattomiksi vetisen ja vähälumisen talven takia. Nyt on jälleen esitetty jalkakäytävien osittaista hiekoittamista potkukelkoilla ja ahkioilla liikkumisen helpottamiseksi. Esitysten johdosta päätettiin käynnistää osittaisen hiekoituksen kokeiluprojekti Jokelassa uuden alueurakan ajaksi 2019-2023 tai optioineen enintään 2025 saakka, ellei aiemmin tule esiin seikkoja, minkä vuoksi kokeilu on tarkoituksen mukaista erillisellä päätöksellä lopettaa.

Laki  ”kadun ja eräiden yleisten alueiden kunnossa- ja puhtaanapidosta” 547 / 2005 3 §:n 5. momentti :

Kunta voi päättää, jos liikenteelle ei aiheudu huomattavaa haittaa, että määrätty katu tai kadun osa pidetään talvella kunnossa vain osittain taikka että määrätyllä kadulla tai kadun osalla ei torjuta liukkautta, jotta sitä voidaan käyttää kelkalla kulkemiseen. Liukkauden torjumatta jättämisestä on ilmoitettava.”

Teiden kunnossapitoyksikkö rajasi karttaan puistokäytävät, joiden osittainen hiekoittaminen on yleensäkin mahdollista ja joita käytetään mm. päiväkoti- tai leikkipuistomatkoilla ja joiden valaistus on hyvä. 

Osittainen hiekoitus tapahtuisi niin, että kokeiluun valituista puistokäyttävistä hiekoitetaan vain puolet, käytävän pituussuuntaan nähden.

Kokeiluosuudet merkitään osittaiseen hiekoittamiseen tarkoitetuilla liikennemerkeillä ja lisäksi asiasta kertova, liitteenä oleva, kartta julkaistaan kunnan virallisilla ilmoitustauluilla sekä Internetissä kunnan kotisivuilla.

Haittapuolena väylien osittaisesta hiekoittamisesta on käytännön järjestelyjen lisäksi se, että hiekoittamaton osuus lisää liukastumisriskiä ja henkilövahinkoja, joista kunta voi joutua korvausvelvolliseksi. Tosin Luopioisten kunnassa, josta kevytliikenneväylien osittainen hiekoitus ja lainmuutos sai alkunsa, ei talvikokeilun 2002-2003 aikana tullut yhtään liukastumisesta aiheutuvaa onnettomuutta Luopioisten kunnan tietoon.

Kokeiluväyliksi alueittain ehdotetaan Jokelassa sitjaitsevan Notkopuiston polkuja.

Lisätietoja: kunnossapitopäällikkö Jari Huttunen, p. 040 314 3557

Ehdotus

Esittelijä

  • Petri Juhola, yhdyskuntatekniikan päällikkö, petri.juhola@tuusula.fi

Tekninen lautakunta päättää, että

  • Jokelan Notkopuistossa alueurakan aikana 2019-2023, tai optioineen enintään vuoteen 2025,  kokeillaan osittaista hiekoittamista puistokäytävillä, ellei ennen sopimuskauden loppua tule esiin seikkoja, minkä vuoksi kokeilu on tarkoituksen mukaista lopettaa erillisellä päätöksellä.

---

Puheenjohtajan avattua asiassa keskustelun, Jorma Sulander esitti asian hylkäämistä muiden jäsenten kannattamana.

Nykyiset sääolosuhteet vaihtelevat niin usein, että hyöty osittain hiekoittamisesta voi jäädä talvikausina lyhytaikaiseksi. Jäätävät olosuhteet kulkuväylillä ovat yleistyneet. Osittainen hiekoittaminen lisää jalankulkijoiden ja pyöräilijöiden liukastumisriskiä. Kunnan juridinen vastuu on tällaisissa tapauksissa epäselvä, ja voi johtaa korvaushakemusten kasvuun.

Päätös

Tekninen lautakunta päätti yksimielisesti hylätä ehdotuksen.

Tiedoksi

urakoitsija, yhdyskuntatekniikka, kunnanhallitus

Muutoksenhaku

Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla. Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Tiedoksisaanti
Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, 7 päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, 3 päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana.
Tiedoksisaantipäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäväksi yleiseen tietoverkkoon, ei lueta määräaikaan.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava
- päätös, johon haetaan muutosta
- miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi
- perusteet, joilla muutosta vaaditaan
- muutoksenhakijan nimi ja kotikunta
- postiosoite ja puhelinnumero, joihin asiaa koskevat ilmoitukset muutoksenhakijalle voidaan toimittaa.
Jos oikaisuvaatimuksen tekijän puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä, kirjelmässä on ilmoitettava myös tämän nimi ja kotikunta. Asiamiehen, ellei tämä ole asianajaja tai julkinen oikeusavustaja, on liitettävä oikaisuvaatimuskirjelmään valtakirja.
Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava postiosoite ja puhelinnumero, joihin asiaa koskevat ilmoitukset oikaisuvaatimuksen tekijälle voidaan toimittaa.
Oikaisuvaatimuksen tekijän, laillisen edustajan tai asiamiehen on allekirjoitettava oikaisuvaatimuskirjelmä. Sähköistä asiakirjaa ei tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä.

Oikaisuvaatimuksen toimittaminen
Oikaisuvaatimus on toimitettava Tuusulan kunnalle virka-aikana ennen oikaisuvaatimusajan päättymistä henkilökohtaisesti tai asiamiehen välityksellä postitse, sähköpostilla tai telefaxilla, käyttäen alla olevia yhteystietoja:
Tuusulan kunta, tekninen lautakunta
Osoite: Hyryläntie 16, PL 60, 04301 TuusulaPL 60, 04301 60, 04301 Tuusula
Sähköposti: kirjaamo(at)tuusula.fi
Puh. vaihde: 09 87 181