Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta, kokous 27.2.2020

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 10 Avustukset kulttuuri- ja taidetoimintaan 2020, Tuotantotuki yksityisille museoille ja kotiseutu- ja kulttuuriperintötyön toimijoille

TUUDno-2020-290

Valmistelija

  • Ulla Kinnunen, kulttuuri- ja museotoimenjohtaja, ulla.kinnunen@tuusula.fi
  • Jaana Hopeakoski, kulttuurituottaja, jaana.hopeakoski@tuusula.fi

Perustelut

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan avustukset kulttuuri- ja taidetoimintaan olivat haettavissa 1.1.-15.1.2020. Kaikkiaan hakemuksia saapui 61 ja avustuksia haettiin yhteensä 185 139,9 eurolla.

Museotoiminnan ja kotiseututyön hakemuksia tuotantotuesta kulttuuri- ja taidetoimintaan saapui määräaikaan mennessä 9 kappaletta, ja haettu määrä oli yhteensä 7 150 €.

Kulttuuripalveluiden talousarvioon 2020 on varattu kulttuuritoiminnan tukemiseen yhteensä 145 000 €, josta 25 000 € on myönnetty erillisillä sopimuksilla Tuusulan Taiteiden Yö ry:n järjestämän Tuusulan Taiteiden Yö -tapahtuman avustamiseen ja 25 000 € Tuusulan Festivaaliyhdistys ry:n järjestämän MonttuRock-tapahtuman avustamiseen vuonna 2020. 145 000 eurosta 95 000 euroa käytetään kulttuuri- ja taidetoiminnan avustuksiin.

Koko tuotantotukiin varattu summa on käytettävissä harkinnanvaraisesti kulttuuri- ja kotiseututoimintaa sekä taiteellista työtä ammatikseen tekeville tai harrastaville yhteisöille, ryhmille ja yksityisille henkilöille.

Laki kuntien kulttuuritoiminnasta määrittelee kunnan tehtäväksi toiminnan, jolla kunta edistää kulttuurin ja taiteen tekemistä, harrastamista, saavutettavuutta, käyttöä sekä taide- ja kulttuurikasvatusta ja kulttuuriperintöä. Kunnan on luotava edellytyksiä myös ammattimaiselle taiteelliselle työlle ja toiminnalle. Kunnan tulee edistää kulttuuria ja taidetta osana asukkaiden hyvinvointia, terveyttä, osallisuutta ja yhteisöllisyyttä ja paikallista elinvoimaa.

Kulttuuri- ja taidetoimintaan suunnatun tuen tavoitteena on yhteisöllisyyden, osallisuuden sekä paikallisen tapahtumatarjonnan lisääminen. Päämääränä on luoda edellytyksiä kotiseutu- ja kulttuuritoiminnalle, taiteenharjoittamiselle ja -harrastamiselle sekä laajentaa ja monipuolistaa paikallista kulttuuritarjontaa. Järjestettävän toiminnan tulee olla yleisölle avointa. 

Kulttuurilautakunnan kulttuuri- ja taidetoiminnan tuki ei ole tarkoitettu opiskelun rahoittamiseen, koulujen ja oppilaitosten tms. opetusprojektien rahoittamiseen, sosiaaliseen ja humanitääriseen toimintaan eikä sellaiseen toimintaan, jonka tukemiseen kunnan muilla toimielimillä tai tulosalueilla on määrärahavaraukset.

Avustuspäätöksiä arvioitaessa otetaan huomioon hankkeen, toiminnan tai tapahtuman

  • Vaikutukset yhteisöllisyyteen, osallisuuteen ja hyvinvointiin
  • Vaikutukset kunnan kulttuuri- ja taidetoiminnan monipuolisuuteen
  • Kulttuuri- ja taidetoimijoiden välinen yhteistyö
  • Omarahoitusosuus ja realistinen toimintasuunnitelma


Kulttuurilautakunnan tuotantotuki- ja avustusperiaatteet ovat § 5 liitteenä.


Liitteenä on yhteenveto hakijoista, tuotantotuen käyttötarkoituksista sekä jakoesitys, joka on yhteensä 4 500 €.    

 

Ehdotus

Esittelijä

  • Virpi Lehmusvaara, sivistysjohtaja, virpi.lehmusvaara@tuusula.fi

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta päättää suorittaa avustusten jaon oheisen liitteen jakoesityksen mukaisesti.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.


Muutoksenhaku

Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla. Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Tiedoksisaanti
Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, 7 päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, 3 päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana.
Tiedoksisaantipäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäväksi yleiseen tietoverkkoon, ei lueta määräaikaan.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava
- päätös, johon haetaan muutosta
- miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi
- perusteet, joilla muutosta vaaditaan
- muutoksenhakijan nimi ja kotikunta
- postiosoite ja puhelinnumero, joihin asiaa koskevat ilmoitukset muutoksenhakijalle voidaan toimittaa.
Jos oikaisuvaatimuksen tekijän puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä, kirjelmässä on ilmoitettava myös tämän nimi ja kotikunta. Asiamiehen, ellei tämä ole asianajaja tai julkinen oikeusavustaja, on liitettävä oikaisuvaatimuskirjelmään valtakirja.
Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava postiosoite ja puhelinnumero, joihin asiaa koskevat ilmoitukset oikaisuvaatimuksen tekijälle voidaan toimittaa.
Oikaisuvaatimuksen tekijän, laillisen edustajan tai asiamiehen on allekirjoitettava oikaisuvaatimuskirjelmä. Sähköistä asiakirjaa ei tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä.

Oikaisuvaatimuksen toimittaminen
Oikaisuvaatimus on toimitettava Tuusulan kunnalle virka-aikana ennen oikaisuvaatimusajan päättymistä henkilökohtaisesti tai asiamiehen välityksellä postitse, sähköpostilla tai telefaxilla, käyttäen alla olevia yhteystietoja:
Tuusulan kunta, kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta
Osoite: Hyryläntie 16, PL 60, 04301 Tuusula
Sähköposti: kirjaamo(at)tuusula.fi
Puh. vaihde: 09 87 181