Valtuusto, kokous 7.10.2019

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 134 Maksuton joukkoliikenne, aloite (lisäpykälä)

TUUDno-2019-1999

Perustelut

Eeva-Liisa Nieminen esitti seuraavan aloitteen:

"Uudet HSL:n linjat Etelä-Tuusulassa, erikoisesti 641 ja 643 Kerava-Hyrylä-Leinelä-Tikkurila välillä tarjoavat hyvät mahdollisuudet liikkumiseen. Hyrylän linja-autoasemalla voi nähdä hienoja isoja sähköbusseja mennen tullen. Kuitenkin niissä kulkee vain muutama matkustaja.

Pohjoisessa kylien liikennettä ajaa 967, joka ajaa pikkubussilla Kellokosken Jokelan väliä siksak-reittiä ja erikoisesti kuljettaa koululaisia. Sen aikataulu on kuitenkin huonosti sovitettu liityntäjunayhteyteen.

Aloitteeni koskee huolta bussien käyttöasteesta. Vaikka erilaista informaatiota aikatauluista ja lippujen käyttötavoista on julkisuudessa esitetty melko paljon, asukkaat eivät joko osaa tai halua käyttää julkista liikennettä.

VR tilanteessa, jossa vaunut kulkivat tyhjinä, alkoi käyttää ketterästi tarjouksia matkalippujen hintoihin. Ilmastomuutoksen torjunnan tavoitteiden kannalta olisi tärkeää, että asukkaat käyttäisivät joukkoliikennettä omien autojen sijaan.

Ehdotan, että käynnistettäisiin nopealla aikataululla seuranta bussien käyttöasteesta sekä tehtäisiin vertaileva laskenta, miten kunnan vahvasti alennuksin tukema tai kokonaan maksuton joukkoliikenne maksaisi.

Jos joukkoliikenne olisi maksuton, se olisi kilpailutekijä uusien asukkaiden saamiseksi ja vanhojen pysymiseksi kunnassa. Tuusula panostaa miljoonilla uusiin asuinalueisiin. Yhtä hyvin se voisi panostaa miljoonan joukkoliikenteeseen.

On vertaansa vailla olevan hienoa, että Hyrylästä pääsee 10-15 minuutin välein Leinelän tai Keravan kautta Helsinkiin tai suoraan Hakaniemeen. Sisäinen liikenne kuitenkin kituu. Pikkubussit ovat hyviä kooltansa, mutta niiden tulisi siirtyä älyteknologiaan. Tällöin käyttäjä voisi puhelimella nähdä auton sijainnin ja tilata kyydin. Jos tähän pystytään Kiinassa, niin miksei meillä edes yritetä?"

Päätös

Aloite lähetettiin kunnanhallituksen valmisteltavaksi.


Muutoksenhaku

Päätöksestä ei saa tehdä kuntalain 136 §:n mukaan oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.