Rakennusvalvontajaosto, kokous 8.10.2019

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 35 Tarkastustoimivaltasopimuksen päättäminen

TUUDno-2019-1948

Valmistelija

  • Johanna Aho, johtava rakennustarkastaja, johanna.aho@tuusula.fi

Perustelut

Taustaa

Maankäyttö- ja rakennuslaki astui voimaan vuonna 2000. Ennen tätä rakentamista sääteli rakennuslaki (vuodelta 1958) ja rakennusasetus (vuodelta 1959) Lakiin ja asetuksiin tehtiin useita muutoksia. Muutokset kohdistuvat myös rakennusaikaisen työn valvontaan. Vuoden 1989 lakimuutoksen (20.10.1989/930) yhteydessä rakennustyön valvonnasta sanottiin rakennusasetuksen 65 §: 1 momentissa seuraavaa: ”Rakennustyön aikana suoritettavista katselmuksista ja tarkastuksista määrätään lupapäätöksessä, minkä mukaan lisäksi voidaan suorittaa muitakin tarpeellisina pidettyjä katselmuksia ja tarkastuksia.”

Rakentamista ohjaavan rakentamismääräyskokoelman A1 (1990) määräyksissä on esitetty ensimmäistä kertaa myös LVI-katselmukset. Katselmuksista sanotaan seuraavaa:

”Rakennustyön aloittamisesta on ilmoitettava rakennusvalvontaviranomaiselle. Rakennustyön aikaisten katselmusten nimikkeitä ovat:
1. pohjakatselmus
2. rakennekatselmus
3. LVI-katselmukset
4. loppukatselmukset”

Koska rakennusvalvonnalla ei ole ollut lvi-alan tarkastajaa, on kunnallisteknisten laitteiden ja –johtojen tarkastusten pitämisestä tehty aikanaan keskinäinen sopimus Tuusulan kunnan silloisen vesihuoltolaitoksen kanssa. Heidän palveluksessaan oleva putkiasentaja on tehnyt sekä tarvittavat tarkastukset että tarkistanut/arkistoinut vesi- ja viemärisuunnitelmat. Sopimusta ei ole muutettu ja KVV*-laitteiden tarkastukset ja suunnitelmien tarkastus/arkistointi on tehty samalla periaatteella tähän saakka. Kyseinen toimintatapa on ollut käytäntö monessa kunnassa (mm. Järvenpää), jossa ei ole ollut rakennusvalvontaviranomaisella omaan LVI*-tarkastajaa. Koska tarkastuksen tehnyt henkilö ei ole virkasuhteessa kuntaan, tarkastusta ei voida pitää viranomaisen suorittamana katselmuksena.

Rakennusvalvonta on useiden vuosien ajan esittänyt talousarvion yhteydessä uuden LVI*-tarkastajan viran perustamista, mutta sitä ole koskaan hyväksytty. Tuusulan Vesi liikelaitos on puolestaan esittänyt, ettei sillä ole resursseja tehdä edellä mainittuja tarkastuksia ja suunnitelmien läpikäyntiä.

Yhteistyösopimus

Järvenpää ja Tuusula ovat sopineet yhteistyöstä, jonka pohjalta Tuusula ostaa virkasuhteessa olevan LVI-tarkastajan palveluita Järvenpään kaupungilta 50/50 periaatteella 1.10.2019 alkaen erikseen tehtävän sopimuksen mukaisesti. Tästä palveluiden ostosta on tehty viranhaltijapäätös. Tämä mahdollistaa lupiin liittyvien vesilaitteiden tarkastusten tekemisen viranomaiskatselmuksina ja näin ollen palvelutarve Tuusulan Vesi liikelaitokselta poistuu. Samalla Tuusulan rakennusvalvonnan erityisalan asiantuntemus talotekniikan osalta kasvaa ja rakennusvalvonta pystyy myös ottamaan kantaa rakennusten IV*-suunnitelmiin liittyvään ohjaamiseen.

Järvenpään johtava rakennustarkastaja on valinnut LVI-tarkastajan virkaan Jukka-Pekka Nissisen 1.10.2019 alkaen. Valinnassa on olut mukana myös Tuusulan kunnan johtava rakennustarkastaja Johanna Aho.

Tästä yhteistyösopimuksesta on tiedotettu myös Tuusulan Vesi liikelaitosta, mikä on erittäin tyytyväinen ratkaisuun.

Esitetty muutos

Tuusulan vesihuoltolaitoksen (nykyinen Tuusulan Vesi liikelaitos) kanssa 90-luvulla tehty yllä mainittu keskinäinen sopimus KVV*-tarkastusten ja KVV*-suunnitelmien tarkastusten/arkistoinnin osalta päätetään. 1.10.2019 alkaen.

*(KVV = kiinteistön vesi ja viemäri, LVI = lämpö, vesi ja ilmanvaihto, IV = ilmanvaihto)

Ehdotus

Esittelijä

  • Johanna Aho, johtava rakennustarkastaja, johanna.aho@tuusula.fi

Rakennusvalvontajaos päättää

  • purkaa 1.10.2019 alkaen 1990-luvulla rakennuslautakunnan ja Tuusulan vesihuoltolaitoksen kanssa tehdyn keskinäisen sopimuksen esittelytekstin mukaisin perustein

Päätös

Rakennusvalvontajaos päätti

  • purkaa 1.10.2019 alkaen 1990-luvulla rakennuslautakunnan ja Tuusulan vesihuoltolaitoksen kanssa tehdyn keskinäisen sopimuksen esittelytekstin mukaisin perustein

Tiedoksi

Tuusulan Vesi liikelaitos, pormestarit, kansliapäällikkö

Muutoksenhaku

Päätöksestä ei saa tehdä kuntalain 136 §:n mukaan oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.