Kasvatus- ja sivistyslautakunta, kokous 21.5.2019

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 47 Osavuosikatsaus I 2019, kasvatus- ja sivistyslautakunta

TUUDno-2019-1092

Valmistelija

  • Terttu Turnbull-Smith, talouspäällikkö, terttu.turnbull-smith@tuusula.fi
  • Markus Torvinen, opetuspäällikkö, markus.torvinen@tuusula.fi
  • Hannamari Halinen, varhaiskasvatuspäällikkö, hannamari.halinen@tuusula.fi
  • Tiina Simons, kehittämispäällikkö, tiina.simons@tuusula.fi

Perustelut

Perustelut

Taloudellisten ja toiminnallisten tavoitteiden toteutumisesta raportoidaan toimielimille tammi-huhtikuulta ja tammi-elokuulta osavuosikatsauksissa sekä koko vuodelta tilinpäätöksessä.

Palveluverkko

Sivistyksen toimialalla on vuoden 2019 ensimmäinen neljänneksen aikana keskitetty palveluverkkosuunnitelman toteuttamiseen yhdessä Tuusulan Tilapalveluiden ja kaavoituksen kanssa. Saimme hyväksytyksi Martta Wendelin –päiväkodin hankesuunnitelman, Kirkonkylän ja Riihikallion kampuksien strategiset kehittämissuunnitelmat sekä Halosenniemen kehittämissuunnitelman.  Käynnissä vuoden alusta ovat olleet Monio, lukio ja kulttuuritalon, elinkaarimallineuvottelut. Urheilukeskuksen kehittämisestä on laadittu selvitys yhteistyössä FCG:n kanssa.

Toimialueella on valmisteltu palvelumuotoilun keinoin varhaiskasvatuksen ja koulurakentamisen Oppiva Tuusula -käsikirjaa. Työssä on ollut mukana esimiehiä, opetushenkilöstöä, oppilaita ja huoltajia. Väistötilahankinnat valmisteltiin Riihikallion ja Ruotsinkylän kouluihin. Jokelan koulukeskuksen kehittämissuunnitelma on käynnistetty sekä Jokelan monitoimitalon perusparannus, johon liittyy toiminnallissia parannuksia kirjaston tiloihin ja Jokela-saliin. Pääkirjaston peli- ja satuhuone saatiin valmiiksi.

Kalliomaan ALVA-opetuksen pilotti on toteutunut suunnitelmien mukaisesti. Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) toiminnan muutosten vuoksi Kalliomaan koulun tilat siirtyvät syksyllä 2019 Ohkolan tiloista Kellokosken sairaalan alueelle ja alkuvuoden aikana on käyty neuvotteluja ja tehty suunnitelmia uusien tilojen saamiseksi. ALVA-konsultaation piirissä on ollut yli 100 oppilasta.

Hankkeet

Tuusula koordinoi Länsi- ja Keski-Uudenmaan kuntien yhteistä #uuttakoulua –hanketta. Isoimpina tavoitteina hankkeessa on johtamisen kehittäminen, yhteisöllisen hyvinvointityön kehittäminen ja toimintakulttuurin muutos. #uuttakoulua -hanke käynnistyi sekä projektipäällikön että projektikoordinaattorin rekrytoinneilla ja ensimmäinen kick-off pidettiin 5.4.2019.

Sivistystoimessa tehtiin useita valtionerityisavustushakemuksia Opetushallitukseen. Osa rahoituspäätöksistä tuli 12.4.2019. Hakemukset koskevat lukion, peruskoulun ja varhaiskasvatuksen kehittämistä.  Saimme rahoitusta seuraaviin kohteisiin

  • Valtion erityisavustus varhaiskasvatuksen positiivisen diskriminaation edistämiseen, 68 320 euroa
  • Valtionavustukset kaksikielisen opetuksen laajentamiseen, Kieli-Kievari, 25 000 euroa
  • Valtionavustus kielten tutoropettajatoiminnan kehittämiseen, 10 000 euroa
  • Valtion erityisavustus koulun kerhotoiminnan tukemiseen, 30 000 euroa
  • Valtion erityisavustus koulutuksellista tasa-arvoa edistäviin toimenpiteisiin esi- ja perusopetuksessa, 186 250 euroa
  • Valtion erityisavustus lukiouudistuksen toimeenpanon tukemiseen, 72 252 euroa
  • Yleissivistävän koulutuksen kansainvälistyminen, kansainvälistymisen kehittämishankkeet, Globaalikasvatuksen poluista tienviitoiksi, 10 000 euroa  
  • KuumaTVT-verkosto alueellisen tutoroiminnan kehittäjänä, 209 000 euroa (yhteinen hanke, vetäjänä Nurmijärvi)

Koulunuorisotyön malli on valmisteltu ja otetaan käyttöön syksyllä 2019. Koulujen ruokailuryhmät ovat käynnistyneet kaikissa kouluyksiköissä. Palvelusopimukset päivitettiin ruokailupalveluiden kanssa.

Toimialueella on edistetty uuden perhekeskusmallin kehittämistä, osallistuvan budjetoinnin toteuttamista, HYTE-työn kehittämistä sekä Thinking portfolio -kehittämissalkun käyttöönottoa.

Sisäilmatyö on keskeisessä roolissa varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen terveellisten ja turvallisten oppimisympäristöjen järjestämistä. Jatkettiin kehittämistyötä kehittämisryhmässä sekä Satakunta- ja Ratkaistaan yhdessä -hankkeissa, kohdekohtaista sisäilmatyötä tehtiin 8 kohteessa sekä vahvistettiin viestintää avaamalla uudet verkkosivut.

Kulttuuri- ja museopalveluiden sekä vapaa-aikapalveluiden henkilökuntaa siirtyi Tuuskodon tiloihin vuoden kevään aikana. Halosenniemen kehittämissuunnitelma on hyväksytty. Skidiviikot järjestettiin maaliskuussa. Kulttuuritoimessa on valmistauduttu elokuussa pidettäviin Kotiseutupäiviin ja aloitettu suunnittelu asuntomessuja varten.

Sivistystoimessa on käynnistetty kunnan kansainvälistymissuunnitelman laadinta.

Henkilöstöasiat

Järjestelyvaraeräneuvottelu käytiin laajasti alkuvuoden aikana sekä kunnallisen virkaehtosopimuksen että opetusalan virkaehtosopimusten osalta. Suurimpina kohderyhminä olivat koulun kehittämiseen ja erityiseen tukeen ohjata määrärahat, ruokapalveluiden henkilökunta, koulunkäynnin ohjaajat, koulusihteerit, varhaiskasvatuksen henkilökunta ja kirjaston työntekijöitä. 

Tuusulan ruokapalvelut siirtyivät sivistyksen toimialalle vuoden 2019 alusta lukien ja perheohjaajat ovat osa Kasvun ja Oppimisen tuen yksikköä. Parhaillaan haemme hankerahalla varhaiskasvatukseen yhtä perheohjaaja. Rekrytoimme myös taidepedagogeja, joiden tehtävänä on toimia varhaiskasvatuspalveluissa uutena tuen muotona. Uudet vakanssit oppilaanohjaukseen ja yläkoulun erityiseen tukee ovat olleet haettavina ja valitut henkilöt aloittavat työskentelyn lukuvuoden 2019-2020 alusta.

Osaamisen kehittäminen

Niiden koulujen johtoryhmille on käynnistetty vuoden alusta johtoryhmävalmennus, joita suurimmat palveluverkon muutokset koskettavat. Teams- järjestelmästä toteutettiin pilotit palveluverkon ohjausryhmälle ja rehtoreille. Koulutusta on järjestetty hallinnolle.

Kasvatus- ja sivistyslautakunnan alaisten palvelualueiden ja palveluyksikköjen käyttösuunnitelmien seurantaraportti, talousarvion, henkilöstöindikaattorien ja investointien toteutuminen sekä strategisten tavoitteiden ja indikaattorien toteutuminen tammi-huhtikuulta ovat liitteenä.

 

Osavuosikatsauksen yhteydessä esitetään määrärahalisäykset Kirkonkylän väistötilojen keittiön vuokriin 32 000 euroa, ict -laitteiden vuokriin 35 000 euroa, varhennetun kielen opettamiseen 50 000 euroa, etäopetukseen 20 000 ja maahanmuuttajien opetukseen 33 000 euroa. Opetushallitus on myöntänyt valtionosuutta maahanmuuttajien luku- ja kirjoitustaidon opetuksen järjestämiseen 37 415 euroa.

Talousarvion investointiosaan esitetään Riihikallion koulun väistötilan kalusteisiin 210 000 euron määrärahaa ja Rykmentinpuiston ruokalan yläkerran liikuntatilan kalustamiseen tanssin opetuksen mahdollistamiseksi 12 000 euron määrärahaa.

Ehdotus

Esittelijä

  • Virpi Lehmusvaara, sivistysjohtaja, virpi.lehmusvaara@tuusula.fi

Kasvatus- ja sivistyslautakunta 

  • päättää merkitä osavuosikatsauksen tiedoksi 

  • esittää kunnanhallitukselle ja edelleen valtuustolle 

  • että väistötilojen ja ict-laitteiden vuokriin myönnetään määrärahaa 67 000 euroa, varhennetun kielen opetukseen 50 000 euroa, etäopetukseen 20 000 euroa ja maahanmuuttajien koulutukseen 33 000 euroa  

  • että Riihikallion koulun väistötilan kalusteisiin myönnetään määrärahaa 210 000 euroa ja Rykmentinpuiston ruokalan yläkerran liikuntatilan kalusteisiin 12 000 euroa. 

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.


Muutoksenhaku

Päätöksestä ei saa tehdä kuntalain 136 §:n mukaan oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.