Kasvatus- ja sivistyslautakunta, kokous 14.2.2019

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 10 Oikeus varhaiskasvatukseen 1.8.2019 alkaen

TUUDno-2019-234

Valmistelija

  • Hannamari Halinen, varhaiskasvatuspäällikkö, hannamari.halinen@tuusula.fi
  • Vesa Joronen, varhaiskavatuksen ohjaaja, vesa.joronen@tuusula.fi

Perustelut

Lainsäädännöllinen tausta

Kunnan on järjestettävä varhaiskasvatusta siinä laajuudessa ja sellaisin toimintamuodoin kuin kunnassa esiintyvä tarve edellyttää. (varhaiskasvatuslaki 540/2018, 5§)

Varhaiskasvatuslaissa (540/2018) määritellään, että kunnan on huolehdittava siitä, että lapsi ennen perusopetuslaissa tarkoitetun oppivelvollisuuden alkamista saa varhaiskasvatusta 20 tuntia viikossa. Varhaiskasvatusta voidaan antaa päiväkodissa, perhepäivähoidossa tai muuna varhaiskasvatuksena

 

Nykytilanne

Varhaiskasvatuslain (§11a ja § 11b, 29.1.2016/108) perusteella jokaiselle lapselle taattiin 1.8.2016 alkaen 20 tunnin laajuinen viikoittainen varhaiskasvatus. Oikeus laajempaan palveluun on ollut esimerkiksi työn, opiskelun tai yrittäjyyden perusteella sekä lapsesta että perheestä johtuvien tarpeiden vuoksi.

Tuusulan kunnassa 20 tunnin oikeus varhaiskasvatukseen otettiin käyttöön Talousarvion 2016 (valtuusto 7.12.2015, § 167) mukaisesti 1.8.2016 alkaen. Tuusulan kunnassa on ollut 20 tunnin viikoittaisen varhaiskasvatuksen järjestämisessä käytössä kaksi vaihtoehtoa: 4 t/pvä viitenä päivänä viikossa (=20 t) ja 2,5 päivää (=20 t). Varhaiskasvatusyksikön johtajalla on ollut oikeus esittää subjektiivista 20 tunnin viikoittaista varhaiskasvatusta käyttäville läsnäolopäivät.

Tuusulan varhaiskasvatuksessa subjektiivista 20 tunnin varhaiskasvatusta käyttäviä lapsia on toimivuoden aikana ollut keskimäärin 70–90 lasta.

 

Oikeus varhaiskasvatukseen 1.8.2019 alkaen

Tuusulan kunnanvaltuusto (10.12.2018, § 142) on päättänyt, että Tuusulassa puretaan varhaiskasvatuslain mahdollistamat rajoitukset liittyen lasten varhaiskasvatus- ja päivähoito-oikeuteen. Lasten yhdenvertainen oikeus varhaiskasvatukseen turvataan riippumatta vanhempien työmarkkina-asemasta 1.8.2019 alkaen.

Lautakunnalle esitetään kunnanvaltuuston päätöksen mukaisesti, että varhaiskasvatuslain mahdollistamat rajoitukset liittyen lasten varhaiskasvatus- ja päivähoito-oikeuteen sekä kunnallisessa että yksityisessä päiväkoti- ja perhepäivähoidossa puretaan 1.8.2019 alkaen.

Huoltajille tarjotaan mahdollisuus valita lapsen varhaiskasvatusajaksi

  • enintään 20 tuntia viikossa tai
  • yli 20, mutta enintään 25 tuntia viikossa tai
  • yli 25, mutta enintään 35 tuntia viikossa tai
  • vähintään 35 tuntia mutta enintään 50 tuntia viikossa.

 

Esityksen vaikutukset

Varhaiskasvatuslain mahdollistamien rajoitusten purkaminen liittyen lasten varhaiskasvatus- ja päivähoito-oikeuteen turvaa lapsille yhdenvertaisen oikeuden varhaiskasvatukseen riippumatta vanhempien työmarkkina-asemasta. Rajoituksen purkaminen mahdollistaa nykyistä käytäntöä joustavammin lapsen hoidon jatkuvuuden perhetilanteiden muuttuessa.

Kuntalaisten yhdenvertaisuuden näkökulmasta on tärkeää, että varhaiskasvatusta toteutetaan samassa laajuudessa sekä kunnallisella että yksityisellä puolella eikä julkisessa ja yksityisessä varhaiskasvatuksessa olevia lapsia aseteta eriarvoiseen asemaan. Rajoituksen purkamisen myötä kunnioitetaan perheiden hoitomuotoa koskevaa valintaa ja lapsen hoidon jatkuvuus samassa hoitopaikassa pystytään turvaamaan myös muutostilanteissa.

Varhaiskasvatuslain mahdollistamien rajoitusten käyttö on vaikuttanut positiivisesti varhaiskasvatuspaikkojen saatavuuteen Tuusulassa. Rajoitusten poistamisen myötä haasteet yksiköiden täyttämiseen ja varhaiskasvatuspaikkojen saatavuuteen voivat kasvaa. Alustavan arvioin mukaan rajoitusten purkamisen myötä tarve kokoaikaiselle varhaiskasvatukselle kasvaa. Kasvun toteutuessa sillä on vaikutusta varhaiskasvatuksen henkilöstömenoihin.

Ehdotus

Esittelijä

  • Virpi Lehmusvaara, sivistysjohtaja, virpi.lehmusvaara@tuusula.fi

Kasvatus- ja sivistyslautakunta päättää,

  • että varhaiskasvatuslain mahdollistamat rajoitukset liittyen lasten varhaiskasvatus- ja päivähoito-oikeuteen sekä kunnallisessa että yksityisessä päiväkoti- ja perhepäivähoidossa puretaan 1.8.2019 alkaen.
  • että huoltajille tarjotaan mahdollisuus valita lapsen varhaiskasvatusajaksi
    • enintään 20 tuntia viikossa tai
    • yli 20, mutta enintään 25 tuntia viikossa tai
    • yli 25, mutta enintään 35 tuntia viikossa tai
    • vähintään 35 tuntia mutta enintään 50 tuntia viikossa.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.


Muutoksenhaku

Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla. Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Tiedoksisaanti
Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, 7 päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, 3 päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana.
Tiedoksisaantipäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäväksi yleiseen tietoverkkoon, ei lueta määräaikaan.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava
- päätös, johon haetaan muutosta
- miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi
- perusteet, joilla muutosta vaaditaan
- muutoksenhakijan nimi ja kotikunta
- postiosoite ja puhelinnumero, joihin asiaa koskevat ilmoitukset muutoksenhakijalle voidaan toimittaa.
Jos oikaisuvaatimuksen tekijän puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä, kirjelmässä on ilmoitettava myös tämän nimi ja kotikunta. Asiamiehen, ellei tämä ole asianajaja tai julkinen oikeusavustaja, on liitettävä oikaisuvaatimuskirjelmään valtakirja.
Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava postiosoite ja puhelinnumero, joihin asiaa koskevat ilmoitukset oikaisuvaatimuksen tekijälle voidaan toimittaa.
Oikaisuvaatimuksen tekijän, laillisen edustajan tai asiamiehen on allekirjoitettava oikaisuvaatimuskirjelmä. Sähköistä asiakirjaa ei tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä.

Oikaisuvaatimuksen toimittaminen
Oikaisuvaatimus on toimitettava Tuusulan kunnalle virka-aikana ennen oikaisuvaatimusajan päättymistä henkilökohtaisesti tai asiamiehen välityksellä postitse, sähköpostilla tai telefaxilla, käyttäen alla olevia yhteystietoja:
Tuusulan kunta, kasvatus- ja sivistyslautakunta
Osoite: Hyryläntie 16, PL 60, 04301 Tuusula
Sähköposti:kirjaamo(at)tuusula.fi
Puh. vaihde: 09 87 181