Kasvatus- ja sivistyslautakunta, kokous 14.2.2019

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 12 Koulumatkan vaarallisuuden arviointi, Huikontie Jokela

TUUDno-2019-223

Valmistelija

  • Markus Torvinen, opetuspäällikkö, markus.torvinen@tuusula.fi

Perustelut

2 § XX; KOULUMATKAN VAARALLISUUDEN SELVITTÄMINEN

Kaskoltk § 72/15.11.2016 

Pertun koulun 3. ja 1. luokan oppilaiden huoltaja XX pyytää koulumatkan vaarallisuuden arviointia Jokelassa sijaitsevan Huikontien osalta.

XX perustelee tien vaarallisuutta seuraavasti:
  - Huikontiellä ei mene erikseen pyörä/jalankulkutietä
  - matkan varrella olevan talon pihalla olevat koirat pelottavat lapsia
  - sääolosuhteet ja huono tien ylläpito tekevät kulkemisen vaikeaksi, liukkaalla kelillä mahdottomaksi
  - Huikontien huono valaistus

Huikontie on yksityistie, joka on tehty kiinteistöille kulkua varten. Läpikulkuliikennettä tiellä ei ole. Tien kunnosta ja nopeusrajoituksista vastaa Huikontien yksityistiehoitokunta. Kyseisellä tieosuudella on katuvalot. Nopeusrajoituksena on aluerajoitus 50 km/h.

Itä-Uudenmaan poliisilaitokselta on saatu lausunto koulumatkan vaarallisuudesta Huikontien osalta. Poliisin lausunnon mukaan rekisteritietojen perusteella Huikontien osoitteella ei ole tullut ilmi sellaisia seikkoja, jotka voisivat vaikuttaa koulutien turvallisuuden heikkenemiseen. Poliisin lausunto on liitteenä.

Jalankulkijoiden tulee käyttää mm. olosuhteiden muuttuessa (syksy/talvi) heijastimia ja valoja ja sitä kautta tehdä itsensä paremmin havaittaviksi liikenteessä. Lisäksi on erityisen tärkeää, että vanhemmat käyvät lasten kanssa koulureitin läpi ja antavat lapsille ohjeita turvalliseen liikkumiseen reitillä.

Koulukuljetusperusteet on määritelty Tuusulan kunnan koulukuljetusoppaassa, jonka kasvatus- ja koulutuslautakunta on hyväksynyt kokouksessaan 22.4.2014 § 35.

Itä-Uudenmaan poliisin asiantuntijalausuntoon perustuen, paikanpäällä tehdyn katselmuksen sekä Tuusulan kunnan liikenneinsinööriltä saatujen tietojen perusteella kasvatus- ja sivistystoimi katsoo, että Huikontie ei ole perusopetuslain 32 § mukaan vaarallinen koulutie.
  
Kartta ja kuvat tieosuudesta on liitteenä.

Liite nro 71

Lisätiedot: kasvatus- ja sivistystoimenjohtaja vs. Jari Wäre, p. 040 314 3401
               
Ehdotus ksj 

Kasvatus- ja koulutuslautakunta päättää

- todeta, että Huikontie ei ole perusopetuslain 32 §:n mukaan vaarallinen koulutie.

Päätös Ehdotus hyväksyttiin.

__________

 

Kasvatus- ja sivistyslautakunta 14.2.2019

Huoltaja pyytää kasvatus- ja sivistyslautakunnalta koulumatkan vaarallisuuden uudelleenarviointia Huikontien osalta. Lähikouluna Huikontien alueen oppilailla on Pertun koulu.

Huoltaja perustelee Huikontien vaarallisuutta seuraavasti: "Jokelan vanhalle Valulle, Huikontien varrelle on ilmaantunut useita raskaita ajoneuvoja (rekkoja perävaunuineen), jotka ajelevat Huikontietä eestaas.Tämä aiheuttaa sen, että lasten koulutie ei ole turvallinen". Huoltajan sähköposti on liitteenä.

Huikontien vaarallisuutta on edellisen kerran tarkasteltu kasvatus- ja koulutuslautakunnassa 15.11.2016. Kasvatus- ja koulutuslautakunta ei tuolloin luokitettelut Huikontietä vaarallisiksi perustuen Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen lausuntoon, paikanpäällä tehtyyn katselmukseen sekä Tuusulan kunnan liikenneinsinööriltä saatuihin tietoihin.

Tiealueen uudellenarviointi toteuteutettiin tammikuussa 2019 kunnan toimesta. Katselmus toteutettiin 23.1.2019 n. klo 8.20. Käynnin perusteella todettiin seuraavaa: 

- liikennettä tuohon aikaan ei ollut

- kohdasta, jossa betoniautoyritys sijaitsee ja josta autot lähtevät liikkeelle sijaitsee suoralla tiellä ja näkyväisyys on hyvä kumpaakin suuntaan

- Huikontie on leveä ja suora, tiessä on yksi mutka, jossa näkyväisyys on hyvä

- valaistus on hyvä

- tie on hyvin aurattu

Opetuksen järjestäjän edustaja on käynyt keskustelun kyseisen yrittäjän kanssa siitä, että he huomioivat erityisesti myös muut pienemmät reitillä liikkujat. Yrittäjä ymmärsi hyvin, että he varovat näitä pieniä kulkijoita.

Kyseisen perheen oppilaat ovat luokilla 1, 3 ja 5. Koulumatka oppilailla on n. 3,5 km, joten 1-2 luokan ajan oppilaille järjestetään koulukuljetus matkan pituuden perusteella.

Lautakunnalle esitetään, että Huikontie ei ole perusopetuslain 32§:n mukaan vaarallinen koulutie.

Ehdotus

Esittelijä

  • Virpi Lehmusvaara, sivistysjohtaja, virpi.lehmusvaara@tuusula.fi

Kasvatus- ja sivistyslautakunta päättää todeta, että Huikontie ei ole perusopetuslain 32§:n mukaan vaarallinen koulutie.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.


Muutoksenhaku

Päätöksestä ei saa tehdä kuntalain 136 §:n mukaan oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.