Kasvatus- ja sivistyslautakunta, kokous 23.4.2019

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 39 Jokelan hevoskylä, asemakaava nro 3600, lausunto

TUUDno-2019-635

Valmistelija

  • Markus Torvinen, opetuspäällikkö, markus.torvinen@tuusula.fi
  • Seppo Kärpänen, rehtori, seppo.karpanen@tuusula.fi

Perustelut

Kuntasuunnittelu/kaavoitus pyytää kasvatus- ja sivistyslautakunnan lausuntoa Jokelan hevoskylä, asemakaavan nro 3600 osallistumis- ja arviointisuunnitelmasta.

Tuusulan yleiskaava 2040-työn yhteydessä on eri sijainteihin esitetty niin kutsuttuja hevoskyliä, missä yhdistyvät asuminen, hevosharrastaminen ja hevosliiketoiminta sekä muiden eläinten pito. Näistä ensimmäiseksi asemakaavoitetaan Jokelan hevoskylä, joka sijaitsee Jokelan keskustan eteläpuolella lähellä Jokelan taajamaa ja junarataa. Suunnittelun tavoitteena on luontoarvojen, asumisen ja hevostoiminnan luonteva yhteensovittaminen. Tavoitteena on säilyttää alueella laajoja viheralueita ja pitkiä ulkoilu- ja ratsastusreittejä.

Suunnittelualueen sijainti ja OAS rajaus
 
Asemakaavoitettava alue, jota tämä osallistumis- ja arviointisuunnitelma koskee, sijaitsee Jokelan keskustan eteläpuolella lähellä Jokelan taajamaa ja junarataa. Jokelan juna-asemalle on noin 1 km matka. Suunnittelualuetta rajaa länsipuolelta junarata ja Jokelantie, itäpuolelta Palojoki. Alueen asemakaavoittaminen etenee vaiheittain.
 
Suunnittelun tavoitteet ja alue 
 
Jokelan hevoskylän asemakaavan tavoitteena on asumisen, hevosharrastamisen ja hevosliiketoiminnan yhteensovittaminen. Hevoskylän yhtenä tavoitteena on Tuusulan elinvoiman ja kilpailukyvyn edistämistä uudenlaisten asumiskonseptien avulla.
 
Hevostalous on aiemmin ollut selkeästi maatalouteen liittyvää toimintaa, mutta sitä se ei nykyään välttämättä ole. Pienelläkin tontilla aivan taajaman keskellä pystytään pyörittämään menestyvää hevosalan yritystä – enää ei tarvita omia peltoja lannanlevitykseen, vaan hevosenlannalle on monia uusia jatkokehitysmuotoja.
 
Hevoskylässä asuminen ja elämäntapa limittyvät toisiinsa lisäten kaikkien toimijoiden elämänlaatua. Sujuvan arjen ja perheen oman, yksilöllisen elämäntavan yhdistyminen tuo säästöjä esimerkiksi matka- ja kyyditystarpeiden vähenemisenä. Yrittäjien keskinäinen synergia puolestaan kasvaa, kun yritykset ovat lähellä toisiaan. Hevoskylä voi tulevaisuudessa olla yksi Tuusulan kunnan vetovoimatekijöistä.  
 
Juna-aseman läheisyys luo mahdollisuuksia erityyppiselle asumiselle ja hevosyrittämiselle, sekä nostaa painetta tiiviimmälle rakentamiselle suunnittelualueen pohjoisosassa. Suunnittelun tavoitteena on luontoarvojen ja asumisen luonteva yhteensovittaminen, toimiva viheralueverkosto, jossa luontoarvot ja virkistysarvot yhdistyvät.
Tavoitteena on säilyttää alueella laajoja viheralueita ja pitkiä ulkoilu- ja ratsastusreittejä, joita ajoneuvoliikenne ei juuri katkaise. Turvallisia reittejä pidetään tärkeinä; hevoskylän yksi etu on se, että reitit pystytään toteuttamaan alueen sisäisinä, jolloin vaaratilanteet liikenteessä pystytään minimoimaan.

Kasvatus- ja sivistyslautakunnan lausunto:

Osallistumis- ja arviointisuunnitelmassa pyydetään huomioimaan Jokelan Hevoskylän ja Tuusulan lukion Jokelan toimipisteen yhteistyö. Tuusulan lukion Jokelan toimipisteessä on koulukohtaisena kurssina ollut valittavana hevoslinja ja sen mahdollistamista toivotaan myös jatkossa. Hyvät kulkuyhteydet lukiolta Hevoskylään pyydetään huomioimaan jatkosuunnittelussa.

Ehdotus

Esittelijä

  • Virpi Lehmusvaara, sivistysjohtaja, virpi.lehmusvaara@tuusula.fi

Kasvatus- ja sivistyslautakunta päättää antaa Jokelan hevoskylä, asemakaavan nro 3600 osallistumis- ja arviointisuunnitelmasta esittelytekstin mukaisen lausunnon.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.