Kasvatus- ja sivistyslautakunta, kokous 23.4.2019

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 35 Oikaisuvaatimus sivistysjohtajan viranhaltijapäätökseen 18.3.2019 § 6 Korvausvaatimus, Lepolan koulusta varastetut talvikengät

TUUDno-2019-475

Valmistelija

  • Virpi Lehmusvaara, sivistysjohtaja, virpi.lehmusvaara@tuusula.fi
  • Kirsi Paananen, lakimies, kirsi.paananen@tuusula.fi

Perustelut

Lepolan koulun 5. luokan oppilaan huoltajat ovat vaatineet Tuusulan kuntaa korvaamaan koulun kenkähyllystä 12.2.2019 kadonneiden Kuoma -merkkisten kenkien tilalle ostettujen uusien kenkien hinnan, 69,95 euroa.

Huoltajien mukaan talvikengät varastettiin 12.2.2019. Huoltajien mukaan kouluun oli 13.2.2019 tuotu mustat Kuoma -merkkiset kengät, jotka eivät olleet oppilaan.

Sivistysjohtaja Virpi Lehmusvaara on 18.3.2019 § 6 tehnyt päätöksen koskien korvausvaatimusta Lepolan koululta varastetuista talvikengistä. Päätös on lähetetty tiedoksi asianosaisille 19.3.2019. Päätöksen mukaan Lepolan koululta kadonneiden kenkien tilalle hankittujen uusien kenkien hintaa ei korvata huoltajille.

Säädetyn ajan sisällä Jukka Parkkima ja Hanna Pasanen ovat asianosaisina jättäneet sivistysjohtajan päätökseen oikaisuvaatimuksen, joka on vastaanotettu kunnassa 2.4.2019.

Oikaisuvaatimuksessa muun muassa vedotaan:

- hallintolain 6 luvun 31 §:n 1 momenttiin, jonka mukaan viranomaisen on huolehdittava asian riittävästä ja asianmukaisesta selvittämisestä hankkimalla asian ratkaisemiseksi tarpeelliset tiedot sekä selvitykset

- vahingonkorvauskorvauslain 3 luvun 2 §:ään, jonka mukaan julkisyhteistö on velvollinen korvaamaan julkista valtaa käytettäessä virheen tai laiminlyönnin johdosta aiheutuneen vahingon.

Muut seikat, joihin muutoksenhakijat vetoavat, ilmenevät tarkemmin liitteenä olevasta oikaisuvaatimuksesta.

Koulun selvitys tapahtuneesta

Lepolan koululta saadun selvityksen mukaan 12.2.2019 koulun loputta noin klo 14 kävi ilmi, että koulun oppilaan Kuoma -merkkiset talvikengät olivat kadonneet. Kenkiä etsittiin yhdessä opettajan ja oppilaan kanssa. Osa sekä neljäs- että viidesluokkalaisista oppilaista oli jo ehtinyt lähteä kotiin, mutta niitä oppilaita, jotka olivat vielä koulussa, pyydettiiin tarkastamaan, ovatko kengät vaihtuneet. Opettaja lähetti kadonneista kengistä Wilma-viestin neljäs- ja viidesluokkalaisten oppilaiden huoltajille sekä henkilökunnan WhatsApp -ryhmään. Koululta saadusta selvityksestä ilmenee, että seuraavan koulupäivän aamuna 13.2.2019 mustat Kuoma -merkkiset kengät kokoa 38 olivat koulun kenkäeteisessä.

Lepolan koulun rehtorilta saadun selvityksen mukaan rehtori sai 13.2.2019 iltapäivällä viestin oppilaan huoltajalta, jonka mukaan viidesluokkalaisen oppilaan kengät olivat hävinneet kenkätelineestä. Rehtori vastasi huoltajalle ryhtyvänsä selvittämään asiaa. Oppilaan huoltaja tuli koululle kesken koulupäivän 14.2.2019. Rehtori ja huoltaja kävivät yhdessä katsomassa, mistä hyllystä kengät olivat kadonneet ja mistä huoltajan käsityksen mukaan vaihtuneet kengät löytyivät. Vaihtuneet kengät löytyivät eri kohdasta hyllyä kuin oppilaan kenkien tavanomainen paikka on. Rehtori oli yhteydessä kunnan turvallisuussuunnittelijaan vielä samana päivänä selvittääkseen, voiko turvakameroista tarkastaa Lepolan koulun eteisessä mahdollisesti liikkuneita ulkopuolisia henkilöitä. Turvallisuussuunnittelijan antaman vastauksen mukaan tilassa, josta kengät olivat kadonneet, ei ole valvontakameraa.

Koulun rehtori järjesti koulussa kokoa 37-38 olevien mustien Kuoma -merkkisten kenkien tarkastuksen ja pyysi tällaisia kenkiä omistavat oppilaat tarkastamaan kenkänsä vararehtorin johdolla. Rehtori lisäksi tarkisti koulun naulakot useaan otteeseen. Lisäksi rehtori soitti oppilaan huoltajalle ennen hiihtoloman alkua ja kertoi etsintöjen tuloksesta sekä siitä, ettei koulun tiloissa, joissa kengät olivat, ole valvontakameraa. Lisäksi rehtori antoi huoltajalle ohjeistuksen siitä, kuinka tilanteessa voi toimia, jos on tyytymätön tilanteen selvittämiseen.

Päätöksen perustelut

Hallintolain (434/2003) 6 §:n mukaan viranomaisen on kohdeltava hallinnossa asioivia tasapuolisesti sekä käytettävä toimivaltaansa yksinomaan lain mukaan hyväksyttäviin tarkoituksiin. Viranomaisen toimien on oltava puolueettomia ja oikeassa suhteessa tavoiteltuun päämäärään nähden. Niiden on suojattava oikeusjärjestyksen perusteella oikeutettuja odotuksia. Hallintolain 31 §:n 1 momentin mukaan viranomaisen on huolehdittava asian riittävästä ja asianmukaisesta selvittämisestä hankkimalla asian ratkaisemiseksi tarpeelliset tiedot sekä selvitykset.

Vahingonkorvauslain (412/1974) 2 luvun 1 §:n mukaan joka tahallisesti tai tuottamuksesta aiheuttaa toiselle vahingon, on velvollinen korvaamaan sen, jollei siitä, mitä kyseisessä laissa säädetään, muuta johdu.

Vahingonkorvauslain 3 luvun 1 §:n 2 momentin mukaan työnantajan vahingonkorvausvastuuta sovelletaan myös kuntaan. Lain 3 luvun 1 §:n 1 momentin mukaan työnantaja on velvollinen korvaamaan vahingon, jonka työntekijä virheellään tai laiminlyönnillään työssä aiheuttaa. Lain 3 luvun 2 §:n 1 momentin mukaan julkisyhteisö on velvollinen korvaamaan julkista valtaa käytettäessä virheen tai laiminlyönnin johdosta aiheutuneen vahingon. Säännöksen 2 momentin mukaan edellä 1 momentissa säädetty vastuu yhteisöllä on kuitenkin vain, milloin toimen tai tehtävän suorittamiselle sen laatu ja tarkoitus huomioon ottaen kohtuudella asetettavia vaatimuksia ei ole noudatettu. Vahingonkorvauslain 3 luvun 6 §:n mukaan tässä luvussa tarkoitettua, ilmeisesti kohtuuttomaksi harkittua korvausvelvollisuutta voidaan myös erityisestä syystä sovitella.

Perusopetuslain (628/1998) 29 §:n 1 momentin mukaan opetukseen osallistuvalla on oikeus turvalliseen opiskeluympäristöön.

Koululta saadun selvityksen mukaan tilannetta on ryhdytty koulussa selvittämään välittömästi koulun saatua tiedon kadonneista kengistä. Koulun rehtori on Wilma-viestissään pyytänyt oppilaiden vanhempia tarkistamaan, ovatko kengät vaihtuneet. Koulun selvityksestä ilmenee, että koulussa muistutetaan jatkuvasti oppilaita merkitsemään omat tavaransa nimikirjoituksella.

Saadun selvityksen perusteella voidaan todeta, että tilannetta on selvitetty koulussa varsin laajasti ja perusteellisesti. Koulu on tehnyt voitavansa koulun oppilaiden omaisuuden turvallisuuden takaamiseksi.

Koulutuksen järjestäjä ei ole vastuussa siitä, jos oppilailta anastetaan omaisuutta koulupäivän aikana. Vastuussa on se, joka omaisuuden on anastanut. Mikäli oppilaan omaisuutta koulussa varastetaan tai rikotaan, on asia annettava poliisin selvitettäväksi. Nyt kysymyksessä olevan vahingon ei voida katsoa aiheutuneen kunnan virheestä tai laiminlyönnistä. Kunnan ei voida katsoa toimineen huolimattomasti tai laiminlyöneen muutoinkaan velvollisuuksiaan. 

Koululta on pyydetty erillinen selvitys tapahtuneesta. Asiassa on huolehdittu asian riittävästä ja asianmukaisesta selvittämisestä ja hankittu asian ratkaisemiseksi tarpeelliset tiedot ja selvitykset.

Todettakoon, ettei sillä seikalla, onko asiaa selvitetty koulussa riittävästi, ratkaista kysymystä siitä, kuka on vahingonkorvausvastuussa voimassa olevan oikeuden mukaan.

Asiassa ei ole myöskään tullut ilmi seikkoja, joiden perusteella kohtuussyistä kadonneet kengät tulisi korvata.

Yllä oleva huomioiden asiassa ei ole syytä muuttaa sivistysjohtajan päätöstä.

Ehdotus

Esittelijä

  • Virpi Lehmusvaara, sivistysjohtaja, virpi.lehmusvaara@tuusula.fi

Kasvatus- ja sivistyslautakunta päättää

  • merkitä tietoonsa saatetuksi Jukka Parkkiman ja Hanna Pasasen tekemän oikaisuvaatimuksen
  • pitää voimassa sivistysjohtajan päätöksen 18.3.2019 § 6.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.