Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta, kokous 28.3.2019

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 35 LISÄPYKÄLÄ: Oikaisuvaatimus kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan päätökseen 27.2.2019 § 7 Avustukset kulttuuri- ja taidetoimintaan 2019 / Tuotantotuki kulttuuriyhdistykset ja -ryhmät, harrastajat (lisäpykälä)

TUUDno-2019-328

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Sanna Hokkanen, kulttuurituottaja, sanna.hokkanen@tuusula.fi
Ulla Kinnunen, kulttuuri- ja museotoimenjohtaja, ulla.kinnunen@tuusula.fi

Perustelut

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan avustukset kulttuuri- ja taidetoimintaan olivat haettavina 1.1. - 15.1.2019. Kaikkiaan hakemuksia saapui 47 ja avustuksia haettiin yhteensä 255 120 euroa.

Kulttuuriyhdistysten ja -ryhmien hakemuksia tuotantotuesta kulttuuri- ja taidetoimintaan saapui määräaikaan mennessä 31 kappaletta, ja haun määrä oli yhteensä 148 070 €.

Kulttuuripalveluiden talousarvioon 2019 on varattu kulttuuritoiminnan tukemiseen yhteensä 120 000 €, josta 25 000 € on esitetty myönnettäväksi Tuusulan Taiteiden Yö ry:n järjestämän Tuusulan Taiteiden Yö -tapahtuman avustamiseksi vuosina 2019 ja 2020, jolloin tapahtuma on osa Tuusulassa järjestettäviä Kotiseutupäiviä ja Asuntomessuja.

Koko tuotantotukiin varattu summa on käytettävissä harkinnanvaraisesti yhdistysten ja ryhmien sekä yksityisten taiteen ja kulttuurin harjoittajien ja harrastajien projektien yms. tukemiseen sekä yksityisten taiteenharjoittajien työskentelyedellytysten turvaamiseen.

Kulttuurilautakunnan tuotantotuki- ja avustusperiaatteiden mukaan kulttuuritoiminnalla tarkoitetaan taiteen harjoittamista ja harrastamista, taidepalvelujen tarjontaa, kotiseututyötä sekä paikallisen perinteen vaalimista ja edistämistä. 

Kulttuuri- ja taidetoimintaan suunnatun tuen tavoitteena on yhteisöllisyyden ja paikallisen tapahtumatarjonnan lisääminen. Päämääränä on luoda edellytyksiä kotiseutu- ja kulttuuritoiminnalle, taiteen harjoittamiselle ja harrastamiselle sekä laajentaa ja monipuolistaa paikallista kulttuuritarjontaa. Järjestettävän toiminnan tulee olla yleisölle avointa. 

Kulttuurilautakunnan taide- ja kulttuuritoimintaan suunnattu tuki ei ole tarkoitettu opiskelun rahoittamiseen, koulujen ja oppilaitosten tms. opetusprojektien rahoittamiseen, sosiaaliseen ja humanitääriseen toimintaan eikä sellaiseen toimintaan, jonka tukemiseen kunnan muilla toimielimillä tai tulosalueilla on määrärahavaraukset.

Kulttuurilautakunnan tuotantotuki- ja avustusperiaatteet ovat § 6 liitteenä.

Liitteenä on yhteenveto hakijoista, tuotantotuen käyttötarkoituksista sekä jakoesitys, joka on yhteensä 53 900. 

Ehdotus

Esittelijä

Virpi Lehmusvaara, sivistysjohtaja, virpi.lehmusvaara@tuusula.fi

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta lautakunta päättää myöntää tuotantotukea kulttuuriyhdistyksille ja -ryhmille esityksen mukaan.

Päätös

Esittelijä muutti päätösesitystään siten, että Tuusulan kunta tekee Tuusulan Festivaaliyhdistys ry:n ja § 12 Tuusulan Taiteiden Yö ry:n kanssa erikseen laadittavan yhteistyösopimuksen tapahtumien tukemisesta.

Jäsen Meckelborg esitti, että Mikä Mikä Teatteri yhdistys ry:lle esitetystä avustuksesta vähennetään 1000€ ja siirretään teatteri Teatteri Sisar ry:lle 1000€. Jäsen Sirviö kannatti jäsen Meckelborgin esitystä. Lautakunta hyväksyi yksimielisesti Meckelborgin esityksen.

Toimenpidealoite: Lautakunta esitti toimenpidealoitteena kunnanhallitukselle, että Lampirockille myönnettäisi 2000€ tapahtuman juhlavuoden kunniaksi.

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta päätti

  • ehdottaa kunnanhallitukselle, että Tuusulan kunta tekee Tuusulan Festivaaliyhdistys ry:n ja § 12 Tuusulan Taiteiden Yö ry:n kanssa erikseen laadittavan yhteistyösopimuksen tapahtumien tukemisesta
  • että Mikä MikäTeatteri yhditys ry:lle esitetystä avustuksesta vähennetään 1000€ ja siirretään teatteri Teatteri Sisar ry:lle 1000€
  • muilta osin myöntää avustukset kulttuuri- ja taidetoimintaan kulttuuriyhdistysten ja -ryhmien osalta esityksen mukaisesti
  • esittää toimenpidealoitteena kunnanhallitukselle, että Lampirockille myönnettäisi 2000€ tapahtuman juhlavuoden kunniaksi
  • tarkastaa ja hyväksyä pöytäkirjan tämän asian osalta välittömästi kokouksessa.

 

Jäsenet Ranta, varajäsen Viitanen ja apulaispormestari Salonen poistuivat kokoustilasta tämän asian käsittelyn ajaksi. Esteellisyyden syy: Yhteisöjäävi

 

Valmistelija

  • Ulla Kinnunen, kulttuuri- ja museotoimenjohtaja, ulla.kinnunen@tuusula.fi

Perustelut

Kulttuuri- ja vapaaikalautakunta päätti kultuuriyhdistysten ja -ryhmien tuotantotuista kokouksessaan 27.2.2019 § 7. Tarkastettu pöytäkirja lautakunnan kokouksesta on asetettu yleisesti nähtäville 4.3.2019, minkä jälkeen asianosaisille on lähetetty lautakunnan päätös tiedoksi 7.3.2019.

Säädetyn ajan sisällä edellä mainitusta kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan päätöksestä on jättänyt oikaisuvaatimuksen asianosaisena Työväen Sivistysliiton Keski-Uudenmaan Opintojärjestö ry. Oikaisuvaatimus on päivätty 20.3.2019, ja se on vastaanotettu 21.3.2019. Oikaisuvaatimus on liitteenä.

Oikaisuvaatimuksessaan Työväen Sivistysliiton Keski-Uudenmaan Opintojärjestö ry haluaa tietää tarkemmat perustelut avustusanomuksen hylkäävään päätökseen ja samalla asian uudelleen käsittelyn.

Kaikki kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan myöntämät tuotantotuet ovat harkinnanvaraisia, samoin sekä esittelijän esitys että lautakunnan päätös perustuvat harkintaan. Esittelijän ehdotuksen pohjana ovat lautakunnan hyväksymät avustusperiaatteet. Esittelijän ehdotuksessa otetaan huomioon myös muut Tuusulan kunnassa kulttuuritoiminnan tukemiseen suunnatut avustukset, apurahat ja tuotantotuet.

Vuoden 2019 avustuksia kulttuuri- ja taidetoimintaan / Tuotantotuki kulttuuriyhdistykset ja -ryhmät, harrastajat hakemuksia saapui 31 kappaletta. Hakijoiden hakema tuotantotuen määrä oli 148 070 euroa. Kulttuuri- ja taidetoimintaan kulttuuriyhdistysten ja -ryhmien harrastajille myönnettiin 58 700 euroa 24 toimijalle.

 

Ehdotus

Esittelijä

  • Virpi Lehmusvaara, sivistysjohtaja, virpi.lehmusvaara@tuusula.fi

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta päättää

  • merkitä tietoonsa saatetuksi Työväen Sivistysliiton Keski-Uudenmaan Opintojärjestö ry:n tekemän oikaisuvaatimuksen
  • pitää voimassa kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan päätöksen Avustukset kulttuuri- ja taidetoimintaan / kulttuuriyhdistykset ja -ryhmät, harrastajat tuotantotukipäätöksen 27.2.2019 § 7.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Jäsenet Ketvel ja Ranta poistuivat esteellisinä kokouksesta tämän asian käsittelyn ajaksi. Syy: Yhteisöjäävi


Muutoksenhaku

VALITUSOSOITUS

Valitusoikeus

Tähän päätökseen tyytymätön saa hakea siihen muutosta valittamalla hallinto-oikeuteen. Valitus on tehtävä kirjallisesti.

Valitusviranomainen

Päätökseen haetaan muutosta Helsingin hallinto-oikeudelta.

Valitusviranomaisen yhteystiedot
Helsingin hallinto-oikeus
Radanrakentajantie 5
00520 Helsinki
Puhelin 029 56 42000
Faksi 029 56 42079
sähköposti helsinki.hao@oikeus.fi

Valitusaika ja tiedoksisaanti

Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaantipäivästä. Ajan laskeminen alkaa tiedoksisaantipäivää seuraavasta päivästä. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, lauantai, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, jouluaatto tai juhannusaatto, valitusaika jatkuu kuitenkin vielä seuraavan arkipäivän virka-ajan päättymiseen.

Tiedoksisaantipäivä lasketaan seuraavasti:

  • Jos päätös on luovutettu asianosaiselle tai tämän edustajalle tiedoksisaantipäivä ilmenee tiedoksiannosta laaditusta kirjallisesta todistuksesta
  • Jos päätös on lähetetty postitse saantitodistusta vastaan, tiedoksisaantipäivä ilmenee saantitodistuksesta
  • Jos päätös on postitettu tavallisena kirjeenä sen katsotaan tulleen tiedoksi seitsemäntenä päivänä postituspäivästä, jollei muuta ilmene
  • Jos päätös on annettu tiedoksi muulle henkilölle kuin asianosaiselle tai tämän edustajalle (sijaistiedoksianto), katsotaan asianosaisen saaneen päätöksen tiedoksi kolmantena päivänä sijaistiedoksiantoa koskevan tiedoksisaantitodistuksen osoittamasta päivästä

Valituskirjelmän sisältö ja allekirjoittaminen

Valituskirjelmässä, joka osoitetaan hallinto-oikeudelle, on ilmoitettava seuraavat asiat:

  • päätös johon muutosta haetaan
  • valittajan nimi ja kotikunta
  • postiosoite ja puhelinnumero, joihin asiaa koskevat ilmoitukset voidaan toimittaa
  • miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta, mitä muutosta siihen vaaditaan tehtäväksi ja millä perusteilla muutosta vaaditaan

Jos valittajan puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä taikka jos valituksen laatijana on joku muu henkilö, valituskirjelmässä on ilmoitettava myös tämän nimi ja kotikunta.

Valittajan, laillisen edustajan tai asiamiehen on allekirjoitettava valituskirjelmä.

Valituskirjelmän liitteet

Valituskirjelmään on liitettävä:

  • valituksenalainen päätös alkuperäisenä tai jäljennöksenä
  • tiedoksisaantitodistus tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta
  • asiamiehen valtakirja, mikäli asiamiehenä ei toimi asianajaja tai yleinen oikeusavustaja
  • mahdolliset asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle

Valituskirjelmän toimittaminen

Valituskirjelmä on toimitettava valitusajassa hallinto-oikeudelle.

Valituksen voi toimittaa henkilökohtaisesti, postitse tai maksettuna postilähetyksenä, sähköisellä tiedonsiirtomenetelmällä taikka asiamiestä tai lähettiä käyttäen. Valituskirjelmän lähettäminen postitse tai sähköisesti tapahtuu lähettäjän omalla vastuulla. Valituksen on saavuttava viranomaiselle virka-aikana ennen 30 päivän valitusajan päättymistä.

Oikeuslaitoksen Internet-sivuilla on tarkemmat ohjeet asiakirjojen toimittamisesta sähköisesti: http://www.oikeus.fi/fi/index/oikeuslaitos/asiakirjojentoimittaminen.html

Lisätietoja

Tuomioistuinmaksulain (1455/2015) 2 §:n nojalla muutoksenhakijalta peritään oikeudenkäyntimaksua, joka on hallinto-oikeudessa 260 euroa. Saman lain 5 §:ssä on määritelty niistä asioista, joista ei peritä oikeudenkäyntimaksua. Maksua ei myöskään peritä, jos hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi.