Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta, kokous 28.3.2019

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 30 Ulkouima-altaan rakentamisen vauhdittaminen Tuusulan uimahallin yhteyteen, aloite

TUUDno-2018-1488

Aikaisempi käsittely

Perustelut

Sanna Kervinen esitti seuraavan Vastuullinen oikeisto -valtuustoryhmän aloitteen:

"Tuusulassa on jo vuosia suunniteltu uimarannan rakentamista Tuusulanjärven rantaan. Sijaintivaihtoehdoiksi on ajateltu Anttilanrantaa ja nyt viime aikoina myös Tuuskodon kaava-alueen rantaa. 

Uimarannan rakentaminen kunnallisine suihku-, pukeutumis- ja pysäköintitiloineen matalan ja pehmytpohjaiseen Tuusulanjärven rantaan on kallista. Lisäksi uimarannan vuotuiset käyttö- ja kunnossapitokustannukset ovat merkittävät. Uimarannan käyttöä rajoittaa Tuusulanjärvessä kesällä esiintyvä sinilevä, joka pahimmillaan estää uimarannan käytön useiden viikkojen ajaksi juuri parhaan uintikauden aikaan. Uimakerran hinta voi nousta todella korkeaksi. 

Tuusulan uimahallin yhteyteen mahdollisesti rakennettavasta ulkouima-altaasta on käyty keskusteluita jo vuosia. Hanke ei ole kuitenkaan vielä edennyt. Vastuullinen oikeisto valtuustoryhmä esittää, että samassa yhteydessä, kun kartoitetaan vaihtoehtoja uimarannan rakentamiseksi Tuusulanjärven rantaan, selvitetään myös vaihtoehtoisena ratkaisuna uimarannalle, ulkouima-altaan rakentaminen Tuusulan uimahallin yhteyteen. 

Allas voisi olla uimarannan oloinen, eteläreunaltaan kaarenmuotoinen ja matala, vähitellen parimetriseksi syvenevä allas - keidas aivan Hyrylän keskustassa. Allas olisi käytössä ainakin keväästä syksyyn, talvista avantouintimahdollisuutta kannattaa miettiä. Uimahallin pukeutumis- ja peseytymistilat olisivat ulkouimareiden käytössä ja mahdollisuuksien mukaan avoinna myös uimahallin kesäseisokin aikana. 

Uimarannan sijaan järviuimareita varten voisi rakentaa uimaan pääsyn mahdollistavan pistolaiturin vaikka Fjällbon rantaan."

Päätös

Aloite lähetettiin kunnanhallituksen valmisteltavaksi.

Valmistelija

  • Risto Kanerva, vapaa-aikapalveluiden päällikkö, risto.kanerva@tuusula.fi
  • Virpi Lehmusvaara, sivistysjohtaja, virpi.lehmusvaara@tuusula.fi

Perustelut

Vastaus aloitteeseen:

Vapaa-aikapalvelut vastasi edellisen kerran uimahallin maauimalan/ulkouima-altaan rakentamista koskevaan valtuustoaloitteeseen toukokuussa 2018. Tuolloin aloitteen vastauksessa todettiin mm., että ” Uimahallin laajentamisesta tulee tämän valtuustokauden aikana tehdä alustava tarveselvitys,​ jossa vaihtoehdot kustannuksineen ja myös terveysvaikutuksineen ovat kuvattu. Selvitykseen tulee sisällyttää myös alueellista tarkastelua ja lähikuntien uimahallipalveluiden kehittymistä ja suunnitelmia.”

Tilapalveluiden kanssa on keskusteltu, että tarveselvitys uimahallin kehittämisestä ja laajennustarpeista voidaan tehdä vuonna 2020. Tarveselvityksessä tulee ottaa kantaa myös Tuusulan kaikkiin virallisiin uimarantoihin ja niiden kehittämiseen.

Uimahalli sijoittuu valtuuston 8.5.2017 hyväksymän Rykmentinpuiston asemakaavan ja asemakaavan muutoksen alueelle. Kaava on lainvoimainen. Tätä ennen laajemmalle alueelle laadittiin asemakaavaluonnos.​ Molempien kaavojen havainnekuvissa on esitetty uimahallin laajennus ja ulkoallas. Lainvoimaisessa kaavassa kortteli ja laajennus ovat luonnokseen verrattuna pienempiä. Korttelialueen muutostarve tulee tutkia tarkasti myös maauimalan rakentamisen kannalta, kun uimahallin laajentaminen tulee ajankohtaiseksi. Tämä tarkoittaa sitä, että realistisin ja toteutuskelpoisin laajentumissuunta on tällä hetkellä ainoastaan Varuskunnanaukion suuntaan (Monion puolelle). Arvio kuitenkin on, että tämä laajentumissuunta ei riitä molemmille toimenpiteille. Nämä asiat on huomioitava tulevaisuuden suunnittelussa.

Ehdotus

Esittelijä

  • Virpi Lehmusvaara, sivistysjohtaja, virpi.lehmusvaara@tuusula.fi

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta päättää

  • antaa asiaselostuksessa olevan selvityksen valtuutettu Sanna Kervisen esittämään Vastuullinen Oikeisto -valtuustoryhmän aloitteeseen
  • esittää kunnanhallitukselle ja edelleen valtuustolle, että Sanna Kervisen 12.11.2018 esittämä Vastuullinen Oikeisto -valtuustoryhmän aloite katsotaan tulleen käsitellyiksi.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.


Muutoksenhaku

Päätöksestä ei saa tehdä kuntalain 136 §:n mukaan oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.